НОВИНИ

След кървавия ужас в Солинген: Защо, защо, защо?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:31, 24.08.2024
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Германският град Солинген е в шок. Трима души бяха убити, а 8 ранени - след като мъж атакува произволно с нож минувачи по време на фестивал. От полицията съобщиха, че във връзка с атаката са задържали 15 годишен младеж. Но нападателят все още се издирва. Засега не са ясни мотивите му, разследващите изключват версията за тероризъм.

Германският град Солинген е в шок и скръб. Трима души бяха убити, а 8 ранени - след като мъж атакува произволно с нож минувачи по време на фестивал. От полицията съобщиха, че във връзка с атаката са задържали 15 годишен младеж. Но нападателят все още се издирва. Засега не са ясни мотивите му, разследващите изключват версията за тероризъм.

Петък вечерта била посветена на жителите на Солинген. Снощи започнал тридневния "Фестивал на разнообразието" по случай 650 години от основаването на града. Според организаторите присъстващите били около 25 хиляди.Един от очевидците разказал, че по израженията на музикантите на сцената разбрал, че става нещо. В следващия момент човек бил нападнат на метър от него.

"Бях с приятели. Седяхме на пейките, когато чухме писъци. Хората започнаха да бягат", спомня си Свен Хайне, очевидец.

снимки: БГНЕС

Нападателят атакувал безразборно. Но имал конкретна цел - да намушква смъртоносно жертвите си във врата. Според описания на очевидци, той бил арабин. Задържаният 15-годишен младеж е бил забелязан от очевидци да говори с нападателя малко преди атаката.

"Нуждаем се от точно описание на извършителя. Това е трудно. Свидетелите са в шок и не дават ясни обяснения. Трябва да подредим всичко като в пъзел с много празни места. Засега продължаваме издирването на нападателя", заяви Александер Креста, говорител на полицията, Вупертал.

Пристигнал на местопрестъплението, вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия се опитваше да осмисли трагедията.

"Появил се сякаш от нищото, безразборно намушкал хора с нож. Убил ги .. Защо, защо, защо?", пита Херберт Ройл, министър на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Четирима от пострадалите са в тежко състояние.

"Никога не трябва да приемаме такива престъпления да се случват в нашето общество, трябва да направим всичко възможно, за да ги предотвратим", категоричен е Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Мястото, където жителите на Солинген трябваше да празнуват, днес е призрачно. Тихо, покрито с цветя и свещи. След нападението всички тържества са отменени.

Солинген е град в Северен Рейн-Вестфалия, известен с производството на изделия от стомана. Населението му е 160 хиляди души.

Последната трагедия в града беше палеж през пролетта в сграда, където са живеели предимно хора с мигрантски произход. В пожара загина четиричленно българско семейство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 24.08.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 24.08.2024 г., 20:50 ч.
Михаела Филева - изборът на Ед Шийран
Михаела Филева - изборът на Ед Шийран