НОВИНИ

147 години памет: България почита подвига на опълченците на Шипка в порива към свобода

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:00, 24.08.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата на историческия връх "Св. Никола" бяха отбелязани днес с официална церемония.

Горещият август на лето 1877. Българското опълчение и предвожданата от ген. Николай Столетов войска на Руската империя повеждат една от решителните битки с Централната османска армия с командир Сюлейман паша.

"Със сигурност възлово сражение. Най-важното за нас, обаче, че съществен принос, особено в първите три дни на сраженията, когато е и най-трудно имат пет от българските Опълченски дружини", разказва Чавдар Ангелов, историк, директор на парк-музей "Шипка - Бузлуджа".

Отбраната на прохода по време на Руско - Турската освободителна война спира настъплението на османската армия, а на 24 август 1877 Сюлейман паша в донесение до Главната квартира при Високата порта пише, че никога не се е виждало такова жестоко и кърваво сражение.

"147 години военни специалисти все още недоумяват как може шепа хора да защитават този връх срещу многочислен враг", заяви Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

И 147 години по-късно със златни букви в историята са записани героизма и саможертвата на знайните и незнайни воини, проля ли кръвта си за Свободата.

"Българската свобода не е нито резултата от геополитическа закономерност, нито е подарена. Та има своята дълбока история в Хайдушките чети. В непреклонната борба за българска църковна независимост. Днес, ако сме разбрали правилно героизма на Шипка, ще искаме единение, ще искаме да бъде заедно", заяви Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Както единни и заедно са били всички през дългите години, в които се е съграждал "Паметника на свободата" на историческия връх.

снимки: БТА

"От Царя до последния пъдар, както се казва, са се включили било с осигуряване на финансови средства, било с труд и някаква друга помощ", каза Чавдар Ангелов, историк, директор на парк-музей "Шипка - Бузлуджа".

А на 26 август 1934 година по повод освещаването на Паметника, цар Борис 3 - Обединител се обръща към народа с думите, че на това място старинната доблест на руското войнство се е покрила с нови лаври, а Българското опълчение, което е родоначалник на славната българска армия е извършило своя легендарен подвиг. Днес 90 години по-късно Симеон Сакскобурготски изкачи стълбите до исторически връх с най-малкия си внук.

Какъв пример искате да му дадете?
"Да помни историята, това е важно и да го види така просто на живо, с възстановки и самата местност и т.н.".
Съграждането на този паметник е символ на обединение на български народа, както се казва от Цар до пъдар всички са били ангажирани.
Много вярно и дълги години трая докато го издигнат.
Какво трябва да помним от това постижение на българската държава и на българския народ?
Девизът: "Съединението прави силата". И това май напоследък се позабравя.

"...едно име ново, голямо антично,
като Термопили славно, безгранично,
що отговор дава и смива срамът,
и на клеветата строшава зъбът.
О, Шипка!"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните национали на колички се бориха, но загубиха последния си мач във Виена
Баскетболните национали на колички се бориха, но загубиха последния си мач във Виена
Емил Стойнев спечели пролога в 71-вата Колоездачна обиколка на България
Емил Стойнев спечели пролога в 71-вата Колоездачна обиколка на България