НОВИНИ

Чашата на безводието преля за стотици домакинства в община Брусарци

Потребителите на ВиК Монтана от години плащат сметка за въздух, а не за вода

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Светлин Балкански
19:37, 24.08.2024
Чете се за: 09:35 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици домакинства в община Брусарци са лишени от достъп до питейна вода. Потребителите на ВиК Монтана от години плащат големи сметки за въздух, вместо вода.

Проблемът с редовното водоснабдяване на част от гр. Брусарци и селата Крива бара и Буковец не намира решение повече от десетилетие, а след като през 2015 година приключва реконструкцията на водопроводната мрежа, която трябва да реши проблемите с достъпа до питейна вода, авариите стават все повече и все по-тежки и трудни за отстраняване. Павлина Конова, заедно с група граждани от засегнатите населени ни потърсиха, като последна тяхна надежда, че някой ще обърне сериозно внимание на проблемите им и те най-накрая ще намерят решение.

"И ВиК и общината твърдят, че няма какво да се направи. Вода никой не ни носи, нямаме водоноска и също ни беше казано на всички, които бяхме в общината, че в момента, за съжаление, даже и институцията на омбудсмана не работи и няма на кой да се оплачем", сподели Конова.

"ВиК Монтана не отразява авариите, не отразява нашето безводие и по този начин, ние не можем да претендираме за нашите 10% неустойки, ако няма водоноска и 10% неустойка, заради това, че авариите са необявени", допълни тя.

През годините хората са търсили многократно помощ от отговорните институции, като само част от предприетите от тях мерки са сигнали, жалби и оплаквания до български правителства, КЕВР, институцията на омбудсман на Република България, ВиК асоциацията, областна управа, община и кметове, включително и няколко подписки, но всичко приключва единствено до заявки с добри намерения.

Справка на Министерство на регионалното развитие във ВиК Монтана показва, че само за първите 8 месеца на миналата година, на територията на град Брусарци са възникнали 260 аварии, от които 12 на довеждащ водопровод, 124 по уличната водопроводна мрежа в града и 124 по сградните водопроводни отклонения.

"Тоя водопровод новият, откакто го направиха, ние все нямаме вода" казва възрастна жена от Брусарци.

"Може да дойдете у нас да ви покажа колко туби имам. Имам 30 туби, дет наливам всеки ден вода и за пиене", добавя млад мъж, който се притеснява за децата си, които след по-малко от месец, трябва да започнат училище.

"Аз съм дърт човек и имам нужда от вода. Плащам данъци на тази държава, данъци плащам и искам държавата да бъде склонна към мен, така, и не към мен само, а към всички хора да си гледа работа. Тая канализация е правена "щърк за гъска", казва възрастен мъж, който се присъединява към събралите се хора по повод срещата с екипа ни.

Случаят с водоснабдяването в трите населени места от община Брусарци се оказва особено заплетен случай.
Според ВиК Монтана, новоизграденият водопровод не отговаря на техническите изисквания и посочват, че вместо тръби с дебелина от 8мм, са използвани такива с 4мм дебелина на стените, което е и причината за честите аварии и големи загуби, равни на приблизително 80% от общото подадено количество вода към потребителите.

От ВиК Монтана твърдят в свой отговор до МРРБ, че по случая е сезирана прокуратурата, но до момента нямат отговор докъде е стигнала работата на разследващите. Според гражданите проблемът с дебелината на тръбите обаче не е единствената техническа причина за авариите.

"Не е изпълнен качествено, затова ВиК Монтана не искат да го приемат този водопровод.Нема отдоле настилка на песък, нема как-требва да се направи. Така са хвърлени връз тухли, болвани-тръбите са морски вълни. ВиК Монтана не искат да приемат водопровода, защото не изпълнен качествено", казва друг човек.

Хората ни канят в домовете им, за да видим от първо лице болката им.

"Ето кофите, дето си наливам вода, за да се къпя. Защото в това топло време как може човек да не се. Ето това също е от тая сутрин- половината е празен".
И вие събирате от улуците дъждовната вода?
"Може и така да се каже, но когато има вода си наливаме, защото нито може човек да си измие".

"Причината за нашето безводие се дължи на некачествено изграждане на водопровода от външна фирма, избрана от община Брусарци. От 24 май до 26 юни сме имали само два дни вода, от 19 юли до 14 август изобщо нямахме вода, дойде за 72 часа".

Заедно с част от хората, решаваме да потърсим отговор от общината, за да разберем, докога няма да имат вода, ще получат ли помощ от местната власт и дали се търси дългосрочно решение на този толкова дълго съществуващ проблем.

Младенова твърди, че след разговор с представител на ВиК, се оказало, че липсата на вода през последните 24 часа не се дължи на аварии, а заради тотална липса на вода във водосборните кладенци и невъзможност такава да достигне до черпателя, откъдето помпите да поемат необходимите количества вода, за да се създаде достатъчно налягане. На въпрос защо никой не информира населението за това, че няма да имат достъп до питейна вода, Наташа Младенова отговори, че самата тя често не разбира от ВиК за авариите, а от хората, които идват да се оплакват на нея.

"Аз дори не бях уведомена, че има проблем, защото не винаги ВиК ни казва "Спира се водата" или "Има авария". Нали, ние разбираме по този казал, онзи казал. Идвайки сутринта видях, че няма налягане и на втория етаж, на първия нещо имаше, долу в ниското ми казаха, че има нещо "църцори" и това е".

Кметът на село Крива Бара Владимир Владов на свой ред обясни, че по негова информация кладенците на ВиК Монтана, от които се черпи питейна вода, не са почиствани повече 10 години, а в отговор до него от ВиК асоциацията отговорили, че това е така, защото имат проблем с фирмата, която трябва да ги почиства.
Владов твърди, че понякога авариите не се отстраняват за дълги периоди от по няколко месеца до година.

"Това са загуби и то много груби загуби, аз съм изчислил, чрез хидроинженер-мой познат, в един сантиметър авария, за един месец се изразходва 47.5 кубика вода за един месец, от една авария."

След нашата среща с граждани и местна власт, екипът ни опита да се срещне с представител на ВиК Монтана. След като бяхме любезно поканени да изчакаме, ние останахме до края на работния ден пред сградата на дружеството, докато не дойде човек от охраната, за да ни помоли да ги посетим отново в понеделник.

Към момента водоподаването към част от домакинствата в Брусарци, Крива бара и Буковец все още не е възстановено, а от общината запретнаха ръкави след разговора с нас и само в рамките на 24 часа, вече са раздали повече от 2300 литра питейна вода на гражданите засегнати от липса на питейна вода. Осигурена е и водоноска със съдействието на гражданска защита.

Събралото се множество хора вчера заявиха, че чашата на безводието е преляла и още в понеделник ще бъдат в Монтана, където ще настояват за среща с ръководството на ВиК Монтана, областния управител и всички отговорни институции. Ако исканията им не бъдат уважени и не получат отговор на въпросите си, те ще предприемат ефективни протестни действия и ще затворят пътя Монтана-Видин безсрочно, до поемане на сериозен ангажимент от страна институциите, за решаване на продължаващата с години водна криза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно сбогом с иконата на френското кино Ален Делон
Последно сбогом с иконата на френското кино Ален Делон