НОВИНИ

Светещите тела в небето - с големина на кола или автобус

Астероиди, метеорити, сателити, извънземни и дори балистични ракети - така видяха хората в социалните мрежи светещите обекти в небето

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
18:45, 26.08.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Светещи тела озариха небето над Западна България късно снощи. Стотици хора ги заснеха и споделиха в социалните мрежи. Според директора на обсерваторията в Рожен Никола Петров това са отломки от изкуствен спътник с големината на кола или автобус. Има вероятност обектите да са части от сателит на Старлинк. Това показва справка в един от регистрите за космически тела, които предстои да навлязат или вече са навлезли в земната атмосфера.

Астероиди, метеорити, сателити, извънземни и дори балистични ракети - така видяха хората в социалните мрежи светещите обекти в небето.

Според учените обаче става въпрос за отломки от космически апарати, които при навлизането в атмосферата се нагряват, започват да светят и след това изгарят.

"Със сигурност не е метеор, не са астероиди и според мен това са отломки от изкуствени спътници на земята. Прекалено бавни са от това, което видях на видео. Вероятно с големината на автомобил или по-големи до автобус според мен", каза Никола Петров, директор на обсерваторията в Рожен.

"Това са неработещи спътници,части от спътници,изхвърлени отделни устройства от международна космическа станция или от спътници,които понякога навлизат в горните слоеве на атмосферата. Не можем да сме сигурни какъв е сателита точно,защото нямаме официална информация още, тъй като той може да е военен, метерологичен", коментира Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при БАН.

Около земята кръжат над 200 хиляди подобни обекти, които не функционират правилно и се наричат "космически боклук". Заради тях все по-често ще виждаме такива явления в небето. В зависимост от големината им могат да бъдат опасни.

"Може би, както в научно-фантастичните филми да станат и опасни отломките, така, че да могат да предизвикат някакви неприятности на Земята и на хората, може би след 20, 30 години няма да е съвсем на игра. Може би!", посочи Никола Петров.

"Възможно е дори и в наше време, а не непременно в далечно бъдеще. Април месец има ударена къща във Флорида оцеляла отломка при пътя и в атмосферата, която е останала неизгоряла и пада върху къщата на някакво семейство", прогнозира Маркишки.

През 2025 година трябва да започне първата мисия за почистване на Космоса. Преди четири години Европейската космическа агенция подписа договор с швейцарска компания, която ще я изпълнява.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джовани Карбони спечели втория етап от Обиколката на България
Джовани Карбони спечели втория етап от Обиколката на България
Спартак Варна няма намерение да се разделя с Александър Томаш
Спартак Варна няма намерение да се разделя с Александър Томаш