НОВИНИ

БДЖ назначи комисия, която да разследва пожара във влака по линията Варна - Пловдив

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деница Торньова
18:21, 26.08.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемите в БДЖ от последните месеци станаха причина да бъде сменен транспортният министър Георги Гвоздейков. Според премиера Главчев рокадата в министерството е предприета и заради последните два инцидента - този с пътниците, които бутаха аварирал влак миналия петък и пламналият снощи локомотив на бързия влак Варна - Пловдив.

Огънят е тръгнал от локомотива на композицията на 4 километра от Чирпан. Единият машинист е леко обгазен, за щастие няма пострадали пътници. От БДЖ назначиха комисия, която да разследва причината за пожара.

Дългогодишната учителка Ели Атанасова започва разказа си за случилото се във влака Варна – Пловдив. Прибирала се от спортен лагер заедно с няколко деца. Качили се в композицията точно по разписание в 16:50 часа.

"Малко след Варна влакът започва да има закъснение, отначало 40 минути, като накрая стигна до един час", заяви Ели Атанасова, пътник.

Малко преди Чирпан пътниците усетили задушлива миризма.

"Всичко се движеше нормално, но усетихме дим. Показахме се през прозореца. Видяхме, че машината гори, локомотивът гори", допълни Валентин Ангелов, пътник.

Влакът спрял край Чирпан малко преди 23 часа. На място дошли 4 екипа на пожарната, полиция и линейка. Оказали медицинска помощ на единия от машинистите, който бил обгазен и му прилошало.

"Снощи към 1 и половина разбрахме, че е изписан от старозагорската болница и вече е във Варна на домашно лечение", добави Стоян Златев заместник-началник "Експлоатация" в Локомотивно депо - Пловдив.

Във влака пътували около 70 души, никой от тях не е пострадал. Много от хората обаче не знаели какво да правят, когато се наложило да слязат от композицията.

"Беше невъзможно да се слезе от влака, трябваше да се скача. Казаха, че един километър е до гарата, но гарата беше от тази част, където гореше локомотивът и ние тръгнахме в обратната посока да заобиколим - в нищото, в голото поле. Имаше плевели, изсъхнали треви до кръста ми, никой нямаше, който да ни даде информация какво от тук нататък се случва", коментира Ели Атанасова, пътник.

По-късно на място дошли автобуси, които извозили пътниците. А авариралата машина била изтеглена в депото в Пловдив, където ще се търсят причините, довели до инцидента.

"Огънят, който видяхме, беше в средната част на локомотива, там има трансформатор с високо напрежение, все още не можем да дадем категоричен отговор за причината, просто злощастен инцидент", каза още Стоян Златев заместник-началник "Експлоатация" в Локомотивно депо - Пловдив.

Вагоните на влака не са засегнати от пожара и от днес отново са в експлоатация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото знаме на пилона в Рожен оцеля само час и отново се скъса
Новото знаме на пилона в Рожен оцеля само час и отново се скъса
БФС прие жалбата на ЦСКА за Вечното дерби, ще има ново заседание
БФС прие жалбата на ЦСКА за Вечното дерби, ще има ново заседание