НОВИНИ

Реакции: Какво казаха политиците за новия състав на служебния кабинет

Още преди Димитър Главчев да предложи състава но втория си служебен кабинет, политическите формации бяха фокусирани върху поста на вътрешен министър.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:51, 26.08.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Още преди Димитър Главчев да предложи състава но втория си служебен кабинет, политическите формации бяха фокусирани върху поста на вътрешен министър. Днес ПП-ДБ и Възраждане" определиха Атанас Илков като човек на Пеевски, а БСП изразиха задоволство, че премиерът се е съобразил с общественото настроение и е предложил нов кандидат за вътрешен министър.

Още снощи съпредседателят на ПП Кирил Петков предвиди, че Атанас Илков ще бъде посочен за служебен вътрешен министър. Петков написа, че Мария Габриел предлагала Илков за министър на вътрешните работи преди Калин Стоянов. Но тогава го отхвърлили. Днес в официална позиция от ПП-ДБ заявиха, че Борисов и Пеевски отново ще правят избори.

"Ние многократно заявихме в последните седмици, че промяната на Калин Стоянов с някой друг Калин Стоянов и включително името на настоящия министър казахме, че не би било допустимо за нас, няма да бъде реална промяна към честни избори. Това, което МВР трябва да направи и което всеки път трябва да прави е да пресича купуването на гласове. Все пак ние ще му предоставим нашите данни, с които да могат да анализират риска за конкретни секции, за конкретни райони, така че да минимизират купуването на гласове", коментира Божидар Божанов - ПП-ДБ.

Според "Възраждане" служебното правителство ще бъде пряко подчинено на Пеевски и Борисов.

"Ще перифразирам един афоризъм: новото правителство е като старото, само че е ново. Отново имаме министър на вътрешните работи, който реално ще контролира дали схемите за купуване на гласове и схемите за корпоративен вот ще съществуват, пряко свързан с Пеевски. Защото нека не забравяме този човек беше един от най-близките секретари на вътрешното министерство по времето на правителството на Орешарски. Така че имаме едно прокси, което е сменяме Калин Стоянов с едно друго прокси на Пеевски", каза Цончо Ганев - депутат от ПГ на "Възраждане".

Според БСП няма изненада в предложения от Димитър Главчев кабинет.

"Добре е , че господин премиера се е съобразил с общественото настроение и е предложил нов кандидат за вътрешен министър. Добре е, че господин Главчев няма да е външен министър. Очаквам от господин Кондов, който е дипломат от кариерата по-активна външна политика. Очакваме от премиера спешни консултации с политическите партии по отношение на българската кандидатура за еврокомисар. Ако бъдем поканени на такива консултации, сме готови да предложим имена", посочи Атанас Зафиров - и.д. председател на БСП.

ГЕРБ заявиха, че ще коментират утре. Останалите парламентарно-представени формации запазиха мълчание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ескалация на конфликта в Близкия изток? Скок на цените на петрола
Ескалация на конфликта в Близкия изток? Скок на цените на петрола
Бивш ас на Ювентус и Интер подписа с Аталанта
Бивш ас на Ювентус и Интер подписа с Аталанта