НОВИНИ

Мистериозният Павел Дуров - какво стои зад ареста му

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:01, 26.08.2024
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Втори ден продължават разпитите на основателя на "Телеграм" Павел Дуров във Франция. От социалната мрежа излязоха с официално становище, че изпълнителният им директор няма какво да крие.

Дуров беше арестуван в събота вечерта на летище Бурже край Париж. Заповедта за ареста му е издадена от следствени органи във Франция, които се занимават с престъпления срещу малолетни.

Москва веднага обяви, че френските власти потъпкват свободата на словото. Френският президент Еманюел Макрон излезе с позиция и заяви, че не става въпрос за политически арест.

Защо е арестуван Дуров - акт срещу свободата на словото или ход, който е част от опитите да се ограничат престъпленията онлайн?

Сградата на Националната служба за борба с измамите във Франция - мястото, където се смята, че е разпитван 39-годишният Павел Дуров. Френски съд удължи срока на задържане на основателя на "Телеграм" до 96 часа.

След това милиардерът може да бъде освободен или да му бъдат повдигнати обвинения. Дуров беше задържан на летище Бурже по подозрения за измами, трафик на наркотици, както и че не е предприел действия за ограничаване на престъпната употреба на "Телеграм". От социалната мрежа излязоха с позиция, че всички европейски регулации се спазват.

"Телеграм спазва законодателството на Европейския съюз, включително Законодателния акт за цифровите услуги - модерацията е в рамките на стандартите на индустрията и непрекъснато се подобрява. Изпълнителният директор на "Телеграм" Павел Дуров няма какво да крие и често пътува в Европа. Абсурдно е да се твърди, че платформата или нейният собственик са отговорни за злоупотреби", заявиха от "Телеграм".

Дуров остава мистериозна фигура с няколко гражданства. На 22-годишна възраст създава първата си социална мрежа - В контакте. Напуска родината си Русия през 2014 година, след като отказва да закрие опозиционни групи и да предаде на ФСБ личните данни на критиците на Путин.

През 2013 заедно с брат му Николай създават "Телеграм". Дуров получава гражданство от карибския остров - Сейнт Китс и Невис, след като дарява четвърт милион долара за местната захарна индустрия. Дуров подава молба за френско гражданство на шега с името "Пол Дю Рув".

Не става ясно как го получава. Има гражданство и от Обединените арабски емирства и живее в Дубай. Въпреки проблемите с руските власти сега Москва настоява за освобождаването му.

"Не знаем в какво е обвинен, не сме чули официални становища. Трябва да изчакаме ситуацията да се изясни", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Дуров е политически затворник, обяви руският депутат Мария Бутина, която беше осъдена в Съединените щати за шпионаж в полза на Русия.

"Арестът на Павел Дуров означава, че няма свобода на словото. Свободата на словото в Европа е мъртва", коментира Мария Бутина, руски депутат.

Пред френското посолство в Москва протестираха със същите хартиени самолети, които използваше и Алексей Навални през 2018 година, когато протестираше срещу решението на руски съд да забрани "Телеграм".

Дуров твърди, че има 100 биологични деца по света, смята за свой дълг да бъде донор на сперма. Не яде месо, не пие алкохол и кафе.

Винаги е облечен в черно. В едно от редките си интервюта през април пред Тъкър Карлсън Дуров предсказва, че "Телеграм" ще има 1 милиард потребители следващата година и казва:

"Искам да съм освободен, а не да получавам заповеди. Оставих може би един доста удобен живот, но въпросът никога не е бил да стана богат, а да бъда свободен. Мисията ми е да позволя и на други хора да бъдат свободни", каза още Павел Дуров, основател на "Телеграм".

Остава все пак въпросът защо Дуров е пристигнал от Баку във Франция, след като знае, че има заповед за ареста му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската следа в Солинген: Атентаторът бил в Бусманци, после следите му се изгубили
Българската следа в Солинген: Атентаторът бил в Бусманци, после следите му се изгубили
Пожар в Пернишко: Премина край последните къщи на село Расник
Пожар в Пернишко: Премина край последните къщи на село Расник