НОВИНИ

Политическият понеделник: Три министерски смени и избори на 27 октомври

Проектокабиентът "Главчев"2 получи доверието на президента Румен Радев

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:00, 26.08.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Проектокабиентът "Главчев" 2 получи доверието на президента Румен Радев. Калин Стоянов не е част от новото правителство. Начело на МВР застава досегашният шеф на полицията Атанас Илков. Самият Димитър Главчев няма да е външен министър, отстъпва поста на досегашен свой заместник.

Промяна и в транспортното министерство - заради многото инциденти с влакове с поста се разделя Георги Гвоздейков, който обяви, че казва "сбогом на политиката". Оказа се, че Димитър Главчев се е подсигурил - той е съгласувал предварително всички промени с президента. Приключва ли кризата с избора на нов служебен премиер - това ще стане ясно утре, когато депутатите трябва да влязат в пленарната зала, за да чуят клетвата на министрите. Изборите ще са на 27 октомври, обяви Румен Радев.

Президентът Румен Радев одобри проектокабинета на Димитър Главчев и ще издаде указ за назначаването му. Новото правителство до голяма степен повтаря старото с три изключения. Рокади освен в МВР, има и в министерството на външните работи и на транспорта. Извънредните парламентарни избори ще са на 27 октомври.

Начело на МВР застава досегашният шеф на Полицията Атанас Илков. Той заема поста на Калисн Стоянов след 37 години работа в системата. Пред медиите Главчев обясни как е избрал новия вътрешен министър.

"В диалог с президента са предложените промени. Тръгнахме оттам, че трябва да е професионалист от системата, да не се политизира поста, което априори трябва да е така. А пък няма много желаещи, в МВР се оказа , че няма, които да са на такава висока позиция", каза Главчев.

Той отстъпва поста - външен министър на досегашния си заместник Иван Кондов. Дипломатът спечелил доверието му с работата си в първия служебен кабинет в условията на усложнена международна обстановка. Сериозните проблемите в БДЖ са причината за смяната в министерството на транспорта. Начело застава Красимира Стоянова - дългогодишен служител във ведомството. А досегашният министър Георги Гвоздейков с пост в социалните медии обяви, че напуска политиката, но без разочарование.

Президентът Радев одобри предложения проектокабинет.

"Искам да ви поздравя за това, че се вслушахте в призивите и очакванията на обществото за намаляване на политическото напрежение и засилване на гаранциите за провеждането на честни и свободни избори. Още утре сутринта ще издам указ за назначаване на предложеното от вас правителство и очаквам още същия ден то да положи клетва пред НС", заяви Радев.

Радев посочи, че наред с първостепенната задача за борба с купения и контролирания вот, служебното правителството трябва да положи значителни усилия за решаване на проблемите на хората и задълбочаване на европейската интеграция.

"Безводието измъчва хиляди български граждани и изисква неотложни мерки. борбата със стихийните бедствия продължава и от опит знаем, че наред с борбата с пожарите, трябва да сме готови и за евентуални наводнения. Военните действия и на север и на юг от нас ескалират и изискват повишена бдителност и адекватни мерки. От администрацията се очаква да работи активно за подкрепа на българския бизнес", заяви президентът.

"Подобряване живота на българските граждани - това трябва да е приоритет номер едно. Независимо че сме служебно правителство, тя държавата не може да остане на пауза, трябва да се работи така, щото българските граждани и те да живеят по-добре. И ще положим всички с колегите министри усилия в тази посока", каза Главчев.

Той увери, че Шенген, Еврозоната, членството в ОИСР са приоритет за следващото служебно правителство.Обяви, че още утре ще говори с депутатите за номинации за еврокомисар, след което правителството ще вземе решение.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори пореден успех на световното първенство за волейболните национали на България до 17 г.
Втори пореден успех на световното първенство за волейболните национали на България до 17 г.
Джовани Карбони спечели втория етап от Обиколката на България
Джовани Карбони спечели втория етап от Обиколката на България