НОВИНИ

Ще има ли рокади в МВР?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:10, 30.08.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

По времето на служебното правителство няма да бъде назначаван главен секретар на МВР. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Той обясни, че в момента директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Мирослав Рашков изпълнява функциите на заместник-главен секретар. Вътрешният министър поясни, че Явор Серафимов е само номиниран за длъжността. Очакват се промени и в жандармерията, където най-вероятно директорът ще бъде сменен.

В момента главен секретар на МВР няма, а функциите се изпълняват от директора на „Национална полиция“ главен комисар Мирослав Рашков.

"Започнали сме процедура по промяна в заеманата длъжност на главен секретар. Процедурата не е завършена. Г-н Кангалджиев не е сменен, той си все още действащ заместник-главен секретар. От вчера той е в болничен", посочи Атанас Илков - служебен министър на вътрешните работи.

Атанас Илков уточни, че Явор Серафимов е директор на ГДБОП, а това, че е бил номиниран за заместник главен секретар, не означава, че заема длъжността. Служебният вътрешен министър допълни, че Серафимов е негова номинация, но процедурата по назначаването му не е завършила. Промени се очакват в ,,Жандармерията "и СОБТ . Причината - неоправдани очаквания относно визията на службата.

,,Взел съм решение и ще направят тази промяна с оглед на това тази служба да придобие онова лице , което всички служители очакват да бъде, така че всеки гражданин, който дръзва да нарушава обществения ред , когато се изправи пред служители на,, Жандармерията" те да излъчват респект, уважение и институционалност".

Илков не посочи конкретни имена.

,,Засега имам няколко варианта, нека да не ги обявявам преди да имам окончателно решение"

Илков обаче не посочи конкретни имена и каза, че може да има и други промени, но към настоящия момент не би могъл да ги обяви, защото не е имал време да се запознае с дейността на всеки областен директор.

,,На предстоящото национално съвещание ще трябва да запознаем и припомним на всички колеги от министерството за ангажиментите им по цялостната организация и провеждане на предстоящите избори, противодействието на купения вот, така че да гарантираме на всеки гражданин свободното упражняване на вота".

Ротация на полицейски шефове от една област в друга няма да има, тъй като според служебния вътрешен министър се изисква време те да се запознаят със спецификите на областта, а докато това стане, изборите ще са приключили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-о място за Никола Цолов в квалификацията на „Монца”
16-о място за Никола Цолов в квалификацията на „Монца”
Ерик тен Хаг преди дербито: Ливърпул е по-зрял отбор
Ерик тен Хаг преди дербито: Ливърпул е по-зрял отбор