НОВИНИ

"Как казваш на едно дете, че сестра му вече я няма?" - пореден ден агресия в Украйна

Руска ракета порази детска площадка в Харков, дете загина

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:46, 30.08.2024
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Пореден ден на руска агресия в Украйна - най-малко петима души, сред които и дете, са убити при нападение в Харков. Поразени са жилищен блок и детска площадка. Ранените са над 40.

12-етажен блок от часове е обгърнат в пламъци. След полунощ, докато обитателите му спят, руска планираща бомба, която съчетава и възможностите на ракета, поразява сградата. Загиват най-малко 3-ма души.

Само няколко часа по-късно - отново в Харков - парк в центъра на града е следващата мишена. Ракета удря детска площадка - посред бял ден и то в момент, когато мястото е пълно с деца. Ранените са десетки, материалните щети след двете нападения - огромни.

"Ударени са цивилни. Паркът до булевард Юриев е поразен - ракета пада директно върху площадка, където в този момент си играели деца. Убито е момиче на 13", разказва Володимир Тимошенко, шеф на полицията в Харков.

"Това е кошмар, не знам как ще го преживея. Тя тъкмо загуби баща си. Това са деца - не ги пускаме да ходят никъде, караме ги да се укриват. Що за човек трябва да си, за да атакуваш детска площадка и то през деня! Името ѝ беше София. Тя беше красива, беше умна... Сестричката ѝ ме попита как е, а аз не посмях да ѝ кажа истината. Как казваш на едно дете, че сестра му вече я няма?", разказва Олга Николаевна, баба на убитото момиче.

От началото на войната Русия твърди, че не обстрелва цивилни. Харков - вторият по големина украински град, е сред най-честите мишени на руските ракети и дронове. И днес украинският президент Зеленски призова страната му да получи разрешение да използва западни ракети с далечен обсег, за да атакува Русия. И подчерта, че днешното нападение нямаше да се случи, ако украинската страна имаше възможността да се защитава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тунчев: Трябваше да вкараме втори гол и да затворим мача
Тунчев: Трябваше да вкараме втори гол и да затворим мача
Обратно броене: В очакване на концерта на Ед Шийрън - беднякът милиардер
Обратно броене: В очакване на концерта на Ед Шийрън - беднякът милиардер