НОВИНИ

Професия пожарникар: Какви са рисковете и предизвикателствата в критичните ситуации?

Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нора Бочева
22:24, 02.09.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

И тази година лятото е най-натовареният сезон за пожарникарите, които се борят с огъня с риск за живота си. Пред какви предизвикателства ги изправя професията и как се справят с критичните ситуации? - разказва Ивайло Янчев от екипа на Регионалното звено за пожарна безопасност във Варна.

Ивайло Янчев е пожарникар повече от 20 години. Наследил професията от баща си. Избрал я, за да помага на хората и да ги научи, че няма нищо по-ценно от човешкия живот.

Ивайло Янчев, РЗПБЗН - Варна: “Аз нямам тефтер да си правя правя планове за деня. Ситуациите се случат много бързо и ние трябва да сме подготвени.”

Това лято Ивайло и колегите му се бориха две денонощия с огнената стихия, разразила се между селата Припек и Слънчево, непосредствено до автомагистрала “Хемус”:

“Пожарът покрай магистралата беше много сложен. Това, че застрашаваше и близките населени места. Това ни беше единствената конкретната задача. Да опазим населените места. Това е първият ни приоритет, който е като пожарникари. Друг е вече въпросът, че пожарът беше на много голяма площ. В същото време, имаше поне едно 6, 7, 10 действащи пожара. Но въпреки всичко, успяхме да се справим. Нямаше нито едно засегнато село.”

Не всеки път обаче развръзката е положителна. Казва, че винаги ще помни голямото наводнение в квартал Аспарухово и взривовете на цистерни с пропан-бутан в село Езерово през 2013 г.

Ивайло Янчев, РЗПБЗН - Варна: “От първия взрив се възпламениха две нови цистерни и там беше рискът много голям. Очакваше се възможен втори, който вече да застраши, не само да застраши, щяха да бъдат засегнати близките населени места и много вероятно щеше да има жертви. Това ми се е запечатало като един такъв момент. Следващата година, 2014-та, голямото наводнение в квартал Аспарухово, знаете, там имаше жертви. Но въпреки всичко успяваме да се справим в ситуацията.”

Най-важно за всеки пожарникар е самообладанието:

“Това е служба в помощ на обществото. Никога не сме оставили човек в беда.”

През последните години критичните ситуации зачестяват. Заради климатичните промени и човешката небрежност.

Ивайло Янчев, РЗПБЗН - Варна: “С годините съм видял много пострадали хора и загинали, тъй като не знаят как да постъпят в една ситуация. Знам, че на хората им е мъчно, когато пострада някой дом, но материалното се оправя. Човешкото здраве и живот са незаменими.”

Хората трябва да са по-съвестни и отговорни, казва Ивайло накрая и тръгва към следващия подаден сигнал за човек в беда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден връх: Петър Стойчев постави световен рекорд
Пореден връх: Петър Стойчев постави световен рекорд