НОВИНИ

Най-малко 41 жертви и над 200 ранени при руски удари в Полтава

Атаки в централната част на Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:58, 03.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
войната в Украйна
Снимка: БТА
Слушай новината

Русия удари с две балистични ракети украинския град Полтава, който е на 140 километра от общата граница. Ракетите поразиха два цивилни обекта - учебно заведение и болница. До момента жертвите са 41, ранените са над 200. Това е едно от най-смъртоносните нападения в Украйна от началото на годината.

Малко след 9.00 ч. сутринта в Полтава е обявена въздушна тревога. Секунди по-късно и преди хората да са успели да се укрият, две балистични ракети поразяват града. Твърди се, че става дума за военно училище и разположена в съседство болница. Загиват десетки, а много други са затрупани под отломките.

"Според първоначалната информация, с която разполагаме, две балистични ракети са ударили образователен център и разположена до него болница. Една от сградите на Института по комуникации е частично разрушена. Под руините има затрупани хора. За съжаление има и множество загинали. Благодаря на всички служби и доброволци, които са на мястото на атаката от първите минути. Руснаците ще си платят за стореното. Продължаваме да казваме на всички по света, които имат силата да спрат този терор - Украйна се нуждае от ПВО системи и ракети. Тук, а не в склад някъде. Имаме нужда от ракети с далечен обсег сега, а не някога. За съжаление, всеки ден, в който се бавим, означава и че ще бъдат погубени още човешки животи", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Военни блогъри написаха в Телеграм, че в момента на нападението в училището се е провеждало събитие на открито. От украинското министерство на отбраната призоваха да не се разпространява непотвърдена информация. Ударната вълна е нанесла огромни щети - засегнати са над 100 сгради.

Снимка: БТА

"Не беше минала дори минута от началото на тревогата, когато се чуха две мощни експлозии. Помислих, че къщата ми е ударена - толкова беше силно. Вратите и прозорците ни са избити. Наоколо няма бомбоубежище и се скрихме в банята", разказа Олена Сердюк, жителка на Полтава.

"Много се уплашихме. Нямаше къде да се скрием. Единственото, което можехме да направим, е да седим и да чакаме да отмине", добави Анастасия Артюк, жителка на Полтава.

Полтава се намира на около 140 км от руската граница и по-рядко попада в обсега на руската агресия. Градът с население около 300 хиляди души, е приютил украинци от източната част на страната. След началото на украинска операция в руската Курска област, обаче, почти няма област в Украйна, която да не е била обстрелвана от руските сили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Астронавт на НАСА, преживял авария в Космоса, подкрепи "заложниците на МКС"
Астронавт на НАСА, преживял авария в Космоса, подкрепи "заложниците на МКС"
ЦСКА 1948 обяви привличането на бразилец
ЦСКА 1948 обяви привличането на бразилец