НОВИНИ

"Часът и мястото на срещата са известни" - напусна ни легендата на българската журналистика Иван Гарелов

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:12, 03.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БТА
Слушай новината

Легендата на българската журналистика Иван Гарелов почина тази сутрин след продължително лечение. Той беше настанен в "Пирогов" в средата на юли, след като претърпя тежък инцидент.

Известен като мистър "Панорама" Иван Гарелов оставя следа в българската журналистика. Неговите интервюта и филми са част от безценния фонд на БНТ.

Иван Гарелов подкрепяше младите в професията и беше желан събеседник в предаванията на обществената телевизия и частните медии.

Иван Гарелов: "Не обичам да правя равносметки, защото не може да си служиш с килограми някакви и да казваш грешките бяха повече. Аз съм и грешил, постигал съм и успехи, обичал съм, обичали са ме и са ме и мразили разбира се, заради това, ако всичко събера в едно, бих могъл да кажа, че в моя живот аз бях целеустремен".

"Гарелов беше преди всичко човек, аз не мога да отделя неговата личност от професионализма му и именно този силен, борбен характер, който имаше - характер в истинския смисъл на думата, му позволи да направи толкова много в професията си, да наложи едно ниво, класа, която рядко срещаме", коментира журналистът Евгения Атанасова.

Десетилетия от живота си Гарелов посвещава на БНТ, в която започва работа като репортер през 70-те години. През 1979 година става водещ на емблематичното предаване "Панорама" - в продължение на 21 години. Негова запазена марка е репликата:

Иван Гарелов: "Часът и мястото на срещата са известни. Добър вечер на всички, които очакват "Панорама".

"Всички ни наричаха тогава институция на прехода. Тя се превърна в институция на утвърждаването на демокрацията", допълва Гарелов.

Иван Гарелов: "Панорама" научи българските политици, новите особено, на политическо поведение, на това как трябва да се държат едни към други, те пък така и го усвоиха, че вече говорят фалшиво и превзето.

"Иван Гарелов беше човек, школа и явление. Като човек той беше понякога строг, но всъщност беше много весел, много интересен и дълбок човек. Като школа той създаде много журналисти. Това е рядкост в нашата професия, един от които съм и аз. Аз никога няма да забравя уроците, които Гарелов ми даде. Той беше и школа по професионализъм, въведе принципи веднага след промените през 1989 година, един от които беше опозицията да бъде винаги на екран", сподели Бойко Василев, водещ на "Панорама".

Гарелов работи в три национални телевизии. Отразява събития от горещите точки по цял свят. Оставя безценни документални филми.

Иван Гарелов: Невъзможно е да ви покажем всичко, невъзможно е да го опишем, струва ни се, че така би изглеждал един град след неутронната бомба, няма да има хора, само сгради.

"Екипът ни беше първият в света, който влезе в Камбоджа след свалянето на режима на Пол Пот. За този филм получих много награди и на Христова възраст станах най-добър журналист на годината. Награден бях и с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен", допълва Иван Гарелов.

Иван Гарелов: "На 35 години аз бях видял ада, а след него всичко останало нямаше никакъв смисъл. Освен това изпитвах страх, че съм стигнал някакъв таван в професията и нищо по-добро вече няма да мога да направя. Хората ме посрещаха като герой, спираха ме по улицата. Звъняха ми по телефона, канеха ме из цяла България".

Иван Гарелов пише и книги, последната от които за конфликта в Близкия изток, който многократно е отразявал от първо лице.

"Трябва да го запомним като щастлив човек. Иван Гарелов беше и в този смисъл е щастлив човек. И си тръгна благодарен на живота. Аз знам това със сигурност, защото той беше постигнал своите цели, това, което се е стремял в живота. Беше бохем. Животът му беше пълен освен с журналистика и със сиртаки и с музика", разказа Георги Лозанов.

"Днес ние загубихме човека, но всичко останало остава с нас", сподели Бойко Василев.

Иван Гарелов: "Аз нямах колебание в това дали вървя по правилния път. Моят път си е мой път и аз го извървях".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите научават съперниците си за Мондиала в средата на септември
Волейболистите научават съперниците си за Мондиала в средата на септември
Ще оцелее ли коалицията ПП-ДБ?
Ще оцелее ли коалицията ПП-ДБ?