НОВИНИ

Кои партии влизат в коалициите на двете крила на ДПС?

Какви са техните цели

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:06, 03.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Четири малки партии влизат в коалиция с двете фракции на ДПС - това стана ясно вчера при подаването на документите за регистрация.

Това са "Земеделски народен съюз" и СБОР заедно с "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "Български глас" и "Новите лидери" в коалиция с "Движение за права и свободи - Ново начало".

Някои от партиите са по-познати, а лидерите им вече са били народни представители. Други са се изявявали само на местно ниво или са участвали само в коалиции.

Най-известната от четирите партии е "Земеделски народен съюз", наследник на БЗНС - Народен съюз на Анастасия Мозер. Лидерът ѝ Румен Йончев е бил депутат в пет парламента - от "Коалиция за България", "Български демократичен център", "Изправи се! Мутри вън!" и "Български възход". Сега партията му е в коалиция с ДПС на Ахмед Доган.

"Това е разговор, който започна още с местните избори, там имаме доста местни коалиции, в които участваме заедно", заяви Румен Йончев, председател на ЗНС.

Според него участието в коалиция е пътят ЗНС да бъде на политическата сцена. Признава, че е критикувал ДПС, когато Мехмед Дикме е бил земеделски министър. Смята, че политиката трябва да се освободи от хора като Делян Пеевски, затова и се присъединява към ДПС на Доган.

"Това, което намираме общо между нас и ДПС, всъщност е трайната политическа ориентация и към Европа и към евроантлантическите ценности, което стои здраво в ДПС. Извън това интересът към селските райони и селата в България, към земеделието", допълни Румен Йончев.

Втората партия, коалиционен партньор на ДПС - Доган, е СБОР или "Справедлива България обединени родолюбци". Съществува от 12 години, като за основа ѝ служи "Нова алтернатива" на бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Нейни съпредседатели са бизнесменът Димитър Илиев, адвокатът Георги Гатев и Веселин Пенев. За първи път се явяват на парламентарни избори през 2023 година като част от Коалиция "Заедно", начело с бившия председател на парламента Ива Митева. Днес от партията отказаха коментар, тъй като регистрацията още не е факт.

От страна на ДПС - Пеевски коалиционен партньор е партия "Български гласъ", начело с юриста Георги Попов. Той е бил депутат от ИТН. Партията е едва на две години, участвала е на последните два избора, но без особен резултат. Според Попов това се дължи на откраднат вот и липсата на средства за застъпници.

"Това ни накара нас, ръководството на партията, да търсим коалиция на всяка цена с парламентарно представена партия, която има членове на секционни комисии, за да може и ние по някакъв начин да запазим гласовете на избирателите си. Предложихме на почти всички парламентарно представени партии, включително на ДПС, това е единствената партия, която откликна", коментира Георги Попов, председател на ПП "Български гласъ".

По думите му общото им с ДПС е евроатлантическата ориентация. Определят се като "десни патриоти", а коалицията с ДПС била замислена след края на последните парламентарни избори, Попов обяснява и защо Пеевски, а не Доган.

"Това, което съм чувал - стои в някакви сараи, в някакви резиденции, кукловод, опъва конците, той е почетен някакъв председател на някакви хора, които взимат някакви решения. Докато господин Пеевски, това, което показа - самостоятелност, сам взима решенията пред цяла България, в парламента", каза още Георги Попов.

Втората партия, коалиционен партньор на ДПС - Ново начало, е "Новите лидери", начело с пловдивския адвокат Иванка Митева.

От партията днес отказаха коментар. Целите ѝ са свободно гражданско общество и пряка демокрация. "Новите лидери" не се е явявала на парламентарни избори. Подкрепила е на местните избори през миналата година Славчо Атанасов за кмет на Пловдив в широка коалиция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Миленков и Димитър Георгиев също не успяха да стигнат до отличията на световното по борба в Испания
Кристиян Миленков и Димитър Георгиев също не успяха да стигнат до отличията на световното по борба в Испания
Полицията във Валенсия е задържала футболиста Рафа Мир
Полицията във Валенсия е задържала футболиста Рафа Мир