НОВИНИ

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е подал оставка

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
10:07, 04.09.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
украинският външен министър дмитро кулеба подал оставка
Снимка: БТА
Слушай новината

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е подал оставка, съобщи местното издание "Киев индипендент". Писмото беше разпространено и от други украинските медии, след като председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук го публикува във Фейсбук.

Все още няма ясни мотивите за решението на Кулеба да напусне поста.

Късно снощи стана ясно , че са били сменени четирима министри от кабинета на премиера Денис Шмигал, включително вицепремиерът и министър на европейската интеграция Олга Стефанишина.

Кулеба беше министър на външните работи на Украйна от 2020 г. насам.

Източници съобщават неофициално, че мястото на Кулеба може да бъде заето от неговия заместник-министър Андрей Сибиха. Същите източници добавят, че може да има нови уволнения в украинското правителство, но те няма да засегнат премиера Денис Шмигал, който според тях щял да запази поста си.

Председателят на парламентарната група на управляващата партия в Украйна "Слуга на народа“, Давид Аракамия, съобщи, че през "тази седмица ще има голяма промяна в правителството на Украйна", което може да засегне повече от 50% от членовете на правителството в Киев. Президентът Володимир Зеленски вчера смени заместник-ръководителят на правителството Ростислав Шурма.

Вицепремиерът на Украйна и министър за реинтеграцията на временно окупираните територии на страната Ирина Верешчук също съобщи, че ще подаде оставка.

Оставки подадоха и министърът за стратегическата индустрия Олександър Камишин, правосъдният министър Денис Малюсик, министърът за защита на околната среда и природните ресурси Руслан Стрилтс, както и шефът на Фондът за държавната собственост Виталий Кова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забравена чанта до президентството вдигна накрак полиция и сапьори (СНИМКИ)
Забравена чанта до президентството вдигна накрак полиция и сапьори (СНИМКИ)
Рекордно млад национален отбор на България за Купа Дейвис
Рекордно млад национален отбор на България за Купа Дейвис