НОВИНИ

"Ще се изселваме": Не стихва недоволството за изсечените дървета на "Опълченска"

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
17:37, 04.09.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Протест срещу изсичането на дървета на столичната ул. "Опълченска" се проведе тази сутрин. Жители в района недоволстваха срещу решението на Столичната община улицата да бъде разширена.

Месец и половина след началото на ремонта на ул."Опълченска", тази сутрин жители бяха събудени от звуците на резачки. Работата попремахването на дърветата в участъка между булевардите "Тодор Александров" и "Сливница" започна. Жителите на района излязоха на протест.

"Вандалско изпълнение, правят магистрала в центъра на града и аз не знам как ще живеем повече тука, какъв въздух ще дишаме", казва Екатерина Габровска.

БНТ: Какви мерки ще предприемете като живущи?

- Ще се изселваме.

"Другите европейски градове правят обратното- затварят пътни платна и залесяват, ние правим това - разширяваме пътни платна и режем дървета здрави и големи и ще садим фиданки", казва Вида Делчева.

"В крайна сметка не опазихме дърветата, искам да пожелая на всеки да си намери място и да отгледа едно дърво от малко, защото лесно се режат , но много трудно растат", коментира Иван Пешев.

Гражданите се обърнаха към столичната управа и припомниха, че една от точките в предизборната им платформа е била за зелена София, а сегашните действия противоречат на това. На протеста присъстваха общински съветници от ГЕРБ, според които отговорността за действията е на сегашната управа. Управляващите отговориха.

"Въпросното премахване на дървета е гласувано на 8 март 22-рагодина в комисията по околна среда, предимно с гласовете на колегите отполитическа партия ГЕРБ затова съм изключително изненадан да видя техни членове, които протестират днес срещу този проект. не знам каква е тази проява . ++ Относно притеснението дали ще стане магистрала, имайки ограничениеот 50 км в час, не си представям как това е магистрала, тоест това е улица от градски тип", каза Иван Василев , зам.-кмет на София.

Eдна от причините за премахването на дърветата е и ремонтът на водопровода в участъка, който ще засегне корените им.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зелен енергиен коридор в Черно море: Изграждат електропровод от Кавказ до ЕС
Зелен енергиен коридор в Черно море: Изграждат електропровод от Кавказ до ЕС
ПП към "Волт": Признателни сме за ползотворното сътрудничество
ПП към "Волт": Признателни сме за ползотворното сътрудничество