НОВИНИ

Началото на края на 50-ия парламент: Какви цели си поставят партиите

Какви са политическите послания?

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:57, 04.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Начало на есенната сесия на парламента в условия на предизборна кампания.

В началото на новата сесия партиите говориха за потушаване на напрежението. И докато при едни има противопоставяне - други демонстрират единство.

ГЕРБ призоваха партиите да не превръщат своите проблеми в проблеми на държавата. "Продължаваме Промяната", "Да, България" и ДСБ остават заедно, но не казаха ясно как ще редят листите. Програмата за тях е по-важна.

Според Делян Пеевски другата коалиция около ДПС е нелегитимна. БСП смятат, че трябва рестарт без повече сглобки. ИТН констатираха: Днес е началото на края на 50-ия парламент.

Новата сесия на парламента беше открита от 50-ото Народно събрание, а ще бъде закрита от 51-вото. От ГЕРБ-СДС си поставят за цел да се намали напрежението и да няма авантюристично законодателство.

"Наблюдаваме с тревога процесите на разцепление в други формации. Няма да коментираме, но призоваваме да не превръщат своите проблеми в проблеми на държавата. Това, което се случва през последните 7 дни, подронва престижа на институциите", заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

ПП, "Да, България" и ДСБ остават заедно. Поставят си цел: Край на политическата криза. Но не казват ясно как ще редят листите.

Божидар Божанов, "Да, България": "Принципът ще е да привлечем максимално много гласове".

Кирил Петков, съпредседател на ПП: "Заедно сме по-силни".

Атанас Атанасов, ДСБ: "Коалицията е монолитна и многообразна - някои по-шумни, други по-тихи. Трябва да се фокусираме върху програмата, а не да се занимаваме ежедневно с кутийките".

Според Делян Пеевски коалицията на верните на Ахмед Доган е нелегитимна.

"Има едно ДПС. Не знам какво е това противопоставяне. Има ДПС. Има отцепници. ЦИК направиха супер циркове. Двама представители, които са бивши наши представители, направиха този цирк, което е унизително и ако имахме президент вече трябваше да ги е освободил", заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

БНТ: Как взехте решение за двете формации, с които се явявате в коалиция - вие ли ги потърсихте, те ли ви потърсиха и защо точно тези две формации?

Делян Пеевски: "Преценили сме да работим с тях, това е наше решение".

За БСП поредицата от кризи е довела до недоверие към всички в пленарната зала.

"Ние сме на прага на разпад на партийната система. Създадохме ли правителство - не. Трябва рестарт на цялата система в България. Не може повече сглобки, игри на дребно", допълни Борислав Гуцанов, БСП.

Според ИТН изборът на вота ще бъде между измамата и справедливостта.

"Днес е началото на края на 50-ото обикновено НС. Страната отива на избори. Ще се изхарчат 120 милиона ваши пари и отново ще се наслушаме на обещания, които повечето партии няма да изпълнят", каза още Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Така в началото на политическия сезон се усеща все по-силно предизборната кампания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БК Локомотив Пловдив организира турнир в памет на Пенка Стоянова
БК Локомотив Пловдив организира турнир в памет на Пенка Стоянова
Петър Стойчев: Със сигурност това не е лимитът (ВИДЕО)
Петър Стойчев: Със сигурност това не е лимитът (ВИДЕО)