НОВИНИ

За Деня на Съединението в Пловдив показват изложбата "Сандро - княз Александър фон Батенберг"

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
08:00, 06.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

България отбелязва празнично 6 септември – Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. По традиция център на тържествата е Пловдив – столицата на някогашната автономна провинция. По случай празника в Пловдив показват изложбата "Сандро - княз Александър фон Батенберг".

Сандро – така е бил наричан от близките си княз Алекснадър Първи в годините на своето детство. Историята на семейството му и връзките на рода с най-могъщите европейски династии на 19-и век, детството на бъдещия княз в замъка Хайлигенберг, учението му в Краското кадетско училище в Дрезден и участието му като руски офицер в Руско-турската освободителна война – всичко това е представено в изложбата, събрана от немски изследователи.

Особен акцент в експозицията е поставен върху ролята на Батенберг за изграждането на най-важните държавни институции в сферата на образованието, здравеопазването, военното дело и правосъдието. Подчертана е неговата държавническа смелост при защита на Съединението в последващата Сръбско–българска война, в която той е начело на българската армия.

Стоян Иванов – директор на Исторически музей - Пловдив: "След режима на пълномощията той влиза в остър конфликт с Русия и когато се решава съдбата на Съединението Русия е непреклонна по отношение неговото оставане на българския престол и фактът, че той като главнокомандващ на армията успява по един блестящ начин да защити това свято дело."

Изложбата гостува у нас благодарение на Фондация "Хайлигенберг-Югенхайм", която стопанисва фамилния замък на българския монарх, където е прекарал своето детство, в партньорство с българската фондация "Ценности".

По традиция в зала "Съединение" на музея посетителите ще видят и някои от ценните експонати, които се пазят в архива.

Диана Панайотова – екскурзовод: "Имаме витрина с вещи на двама видни представители, участници, активисти на Съединението. Единият е кап. Райчо Николов, неговата оригинална куртка и другият активист е Иван Андонов, имаме часовник във витрината, листодържач и други лични вещи."

Зала "Съединение" ще работи безплатно до 14:00 часа днес, а останалите обекти на Историческия музей са отворени с обичайното си работно време.

Вижте още в прякото включване на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Иванова не успя да играе на четвъртфиналите на двойки на US Open заради вирусно заболяване
Ива Иванова не успя да играе на четвъртфиналите на двойки на US Open заради вирусно заболяване
Зеленски се среща с германския канцлер Олаф Шолц
Зеленски се среща с германския канцлер Олаф Шолц