НОВИНИ

Отбелязваме 139 години от Съединението на България

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 06.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. По традиция център на честванията е Пловдив, където в катедралния храм "Света Богородица" ще бъде отслужен тържествен молебен за Деня на Съединението.

След службата, която започва в 10:00 часа и ще се води от Пловдивския митрополит Николай, в двора на храма пред паметника на Гаврил Кръстевич ще бъдат тържествено поднесени венци. Честванията продължават с поднасяне на цветя пред паметника на майор Райчо Николов в 11:30 ч. и пред паметника на Захари Стоянов в 12:00 часа.

Атрактивната възстановка на комитет "Родолюбие" за събитията от 1885 година започва в 19:00 часа на Римския стадион в центъра на Пловдив. В 19:45 в Регионалния исторически музей ще бъде представена изложбата "Сандро – княз Александър фон Батенберг".

Тържествената заря-проверка ще започне в 20:30 часа на площад "Съединение", на която ще присъстват президентът Румен Радев и премиерът Димитър Главчев. БНТ ще предава зарята на живо.

От 21:00 часа започват поредица атрактивни артистични събития по цялата улица "Иван Вазов" под надслов "Улица Станционна".

__________________________________________________________________________________________________

Варна отбелязва Съединението на България на мястото, където преди 139 години княз Александър Батенберг провъзгласява единството на българските земи. В 10:00 часа пред паметната плоча на площад “Независимост” с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя.

Шествието ще тръгне от площада в 10.15 и варненци ще поставят венци и цветя и пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война до Археологическия музей. Там ще бъде отслужена и заупокойна молитва.

В 18:00 часа на площад “Независимост” започва най-интересната част от тържествата – актьори и ентусиасти ще пресъздадат момента, в който княз Батенберг обявява Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На път за празниците: Камери и патрули на "Пътна полиция" ще следят трафика
На път за празниците: Камери и патрули на "Пътна полиция" ще следят трафика
Предимно слънчево време в празничния ден
Предимно слънчево време в празничния ден