НОВИНИ

Били ли са изгонени неправомерно туристи от хижа "Иван Вазов"?

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:09, 05.09.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Били ли са изгонени туристи от Израел от хижа "Иван Вазов"? В пост в социалните мрежи се твърди, че четирима младежи са били изгонени от хижата заради това, че са евреи.

Според публикацията са били принудени да пренощуват на открито в планината, а персоналът на хижата ги е прогонил с обиди и заплахи дори и от поляната наблизо. Близка на момчетата определя случилото се като антисемитизъм. От хижата обаче отричат подобно нещо.

Когато тръгнали на похода в Рила, Лорен и Лиад имали идея да пренощуват около хижа "Иван Вазов". Един час след като пристигнали, разпънали и палатката.

"След като разпънахме палатката, започнахме да си приготвяме храна. След това дойдоха при нас и ни казаха - това не е Палестина, махайте се оттук", казва Лиад.

"Когато стигнахме, един мъж с брада, вероятно хижарят, започна да говори неприятни неща за израелците и това ни притесни много", посочи Лорен.

Версията на хижаря - видял палатка на туристическата пътека пред бунгалата около хижата. Със спокоен тон им обяснил, че се намират в национален парк, подобно разположение е незаконно и ги помолил да се преместят в определения от екоминистерството район за къмпингуване около хижа "Иван Вазов".

"Става въпрос букавлно за 20-30 метра и му казах така: Вие сте вече в сервитута на хижата, но да бъде регламентирано, ето там отзад ще се преместите, ще ви регистрирам в хижата, при което нещата започнаха да ескалират - да, стигна се до агресия, словесна, разбира се, и повишихме тон и започнахме да си викаме - двама мъже, две кучета, просто си лаят. Той каза, че няма да напусне мястото аз, стоя зад думите си, наистина казах, това не е Палестина, да правиш каквото си искаш. Като в това нещо съм вложил смисъла - не се намираш вкъщи и не можеш да правиш така както правиш в бащиния си дом", обясни Венцислав Златарев, хижар на хижа "Иван Вазов" .

"Във входа и отпред никъде не пише, че е забранено за палатки. След като направихме палатката, дойдоха към нас с вербална агресия. Сутринта, когато станахме, отидох да пия вода, мъжът с брадата ми каза: Всички израелци са идиоти като теб, не трябва да сте тук", коментира Лорен.

От организацията на евреите "Шалом" призоваха председателят на туристическия съюз да вземе отношение и да се работи за това българската планина и природа да са място, което ни обединява, а не изразител на омраза и разделение. От Българския туристически съюз вчера подкрепиха хижаря, като считат поведението му за правилно. По думите им той е реагирал спрямо правилника на туристическия съюз.

"Хижа "Иван Вазов" се намира в парковата зона на национален парк "Рила". Национален парк Рила е с особен статут и бивакуването на територията на национален парк "Рила" е категорично забранено със закон и това трябва да е ясно на всички туристи", посочи Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.

По думите на Лорен имало и физическа агресия, според хижаря обаче - това е лъжа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Беларус - България, ясни са съставите
НА ЖИВО: Беларус - България, ясни са съставите