НОВИНИ

Как се възстановява Царево година след наводнението

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
20:31, 05.09.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Една година от опустошителното наводнение в Царево - щетите от бедствието са възстановени. Четири човека загубиха живота си тогава, десетки автомобили и каравани бяха отнесени в морето. Няколко моста рухнаха, а много имоти бяха наводнени.

На 5 септември миналата година във водното бедствие живота си загубиха председателят на Районния съд в Царево Мария Москова, дъщеря й – ветеринарният лекар д-р Даниела Йорданова и още двама мъже. Водите ги отнесоха на този мост, който се срути заради приливната вълна. Вече е построен наново, пуснат е за движение и скоро ще бъде завършен изцяло. Възстановена е голяма част от инфраструктурата. Продължава да се работи по двата язовира. След бедствието са почистени всички дерета и реки. Правят се огледи при всяка прогноза за силен дъжд. Все още обаче общината чака финансиране от държавата. До момента са получени само 40 от общо 80 млн. лева необходими за справяне след бедствието. Не е възстановен и 1 милион, който спешно общината е изразходила от бюджета си в първите дни след потопа.

А страховете на хората и спомените от опустошителното наводнение, остават. Точно преди година над 300 литра дъжд на квадратен метър се изляха в района на Царево. Преляха язовири, реки и дерета, а водата погуби животи, разруши мостове, наводни имоти. Година по-късно, Калина и Иван, отново почиват край Арапя, където приливната вълна вкара в морето десетки коли и каравани.

„Беше страшно, евакуирахме баби по караваните, токът беше включен, беше опасно за тях, те не бяха се сетили да си спрат тока“, разказва Калина Горанова.

Днес, каравани и постройки около дерето на Арапя, които пречеха на водата да се отчита, няма.

„Изчистиха плажа, това много помогна. Има промяна за добро и позитивно.....“, казва Иван Кацарски.

При всеки дъжд обаче, хората се притесняват.

„Имаше преди три дни почти същото наводнение, не е направена инфраструктура, канализация и вода, особено канализация – дъждовна канализация няма, може да се види по улиците“, обяснява Калина.

„На тръни сме, онзи ден като беше дъждът, пак спомените се връщат, следиш водата докъде се качва…“, добави Пламен Савов.

Според властите, взетите мерки след потопа миналата година, не са довели до щети при последните обилни валежи.

„Почистените реки и дерета отведоха водата към морето, нямаше проблем. Язовирите, понеже са в процес на проектиране, стабилизирани са разкъсаните подпорни стени, държат се на кота нула“, обясни кмета на Община Царево Мартин Киров.

Мостът, който стана причина за човешки жертви, вече е изграден наново, според властите – по всички съвременни стандартни, така че да издържи на евентуална приливна вълна.

„Трябваше да стане това нещо, за да може да се оправи, но вече всичко е нормално, всичко е под контрол и е направено както трябва“, коментира Кирил Димитров.

Година по-късно наказани за бедствието няма.

„Според доклада на междуведомствената комисия, основна причина за бедствието е огромното количество дъжд, непочистените реки в държавна територия и малкия сбор, тук в Черно море“, обясни още кмета на Царево.

Днес, в памет на загиналите, в църквата в Царево беше отслужена заупокойна молитва. А на жителите и гостите на Царево беше раздаден осветен рибен курбан за здраве.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да очакваме от дебата Камала Харис - Доналд Тръмп?
Какво да очакваме от дебата Камала Харис - Доналд Тръмп?
Частни фирми създават монопол върху буферните паркинги за тирове у нас
Частни фирми създават монопол върху буферните паркинги за тирове у нас