НОВИНИ

Путин очерта визията си за войната в Украйна и изборите в САЩ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:42, 05.09.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Руският президент заяви, че украинската офанзива в Курска област не е постигнала целта си да забави руското настъпление в източна Украйна. Пред Източния икономически форум във Владивосток той посочи, че Киев е отслабил отбраната си в Източен Донбас. Владимир Путин не подмина и предстоящите избори в Съединените щати. Той изрази подкрепа за Камала Харис, като иронично обясни предпочитанието си със "заразителния й смях".

Официално Москва представя украинската офанзива в Курска област като най-голямата тактическа грешка на Киев във войната.

"Целта на неприятеля беше да ни изнерви, да ни накара да се засуетим, да прехвърляме войски от един участък на друг, основно в Донбас, чието освобождаване остава основната ни цел. Дали успяха? Не. Няма забавяне на нашето настъпление", заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Според руския президент в момента няма условия за преговори за мир с Украйна, но потенциални посредници биха могли да бъдат Китай, Индия и Бразилия. Путин заяви, че страната му иска да продължи транзита на газ през Украйна и след изтичането на договора с Киев на 31-ви декември.

"Ако Украйна откаже този транзит, не можем да я принудим. Основните ни клиенти в Европа изглежда са против прекъсване на транзита, въпреки цялата помощ, която оказват на Украйна. Ако Украйна откаже нашия транзит, количествата за Европа ще намалеят. Обемите ще минават по други маршрути, в частност пред Турски поток, вероятно частично през Син поток, също до Турция. Изборът обаче е техен", обясни Владимир Путин.

Владимир Путин отбеляза, че изборът на следващ лидер на Съединените щати зависи от американския народ, но добави...

"Вече казах, че нашият, така да се каже, фаворит е действащият президент господин Байдън. Отстраниха го от надпреварата, но той призова привържениците си да подкрепят госпожа Харис. Това ще направим и ние, ще я подкреим - това първо. Второ - нейният смях е толкова изразителен и заразителен, което означава, че всичко й е наред", каза още Путин.

Владимир Путин благодари на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и на турския президент Ердоган за помощта при уреждането на най-голямата размяна на затворници между Русия и Съединените щати след края на Студената война. В края на юли Русия предаде на Запада 16 задържани и си върна осем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непълнолетни масово продължават да купуват вейпове и електронни цигари
Непълнолетни масово продължават да купуват вейпове и електронни цигари
Боян Йотов завърши на седмо място на европейското първенство по джудо за младежи
Боян Йотов завърши на седмо място на европейското първенство по джудо за младежи