НОВИНИ

"БСП Обединена левица" - новата лява формация за изборите наесен

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:25, 05.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
бсп обединена левица новата лява формация изборите наесен
Снимка: БТА
Слушай новината

Въпреки неяснотата с регистрацията на БСП, 15 леви формации подписаха днес коалиционно споразумение и дадоха заявка за спечелване на изборите. Така изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров определи договореното. Името на коалицията е "БСП Обединена левица". Според Зафиров, пътят към споразумението е бил труден, а вратата за още партньори е отворена.

Първи от името на БСП коалиционното споразумение подписа изпълняващият функциите председател на партията Атанас Зафиров. Каза, че към днешния ден се е вървяло много години, но винаги нещо е пречело.

Атанас Зафиров, и.ф. председател на БСП: "Аз ще ви кажа какво беше това нещо, това беше Аз-а, Аз-а, който винаги побеждаваше, Аз-а няма място в българската политика, не трябва да има въобще в политиката място, в политиката трябва да има място за "Ние".

След БСП по азбучен ред коалиционното споразумение подписаха и останалите 14 леви партии. Сред тях АБВ, "Изправи се, България!", "Движение 21", "Българската социалдемокрация - Евролевица", "Комунистическа партия на България", "Екогласност."

Мая Манолова, председател на "Изправи се, България": "Другото го видяхме, девизът на бившия лидер на БСП "Аз, само аз, каквото кажа аз" докара лявото представителство до под 20 депутати… Ето сега го правим - събираме се!"

Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност": "Предстои ни много тежко второ полувреме с политическия Юда Корнелия Нинова и нейния кръжец от не знам колко си мъже. Ще ни бъде трудно."

Трудно е било да се стигне и до коалиционния договор, според Атанас Зафиров процесът е бил дълъг, буквално до полунощ работили по окончателния вариант. Вярва обаче в бъдещето на формацията.

Атанас Зафиров, и.ф. председател на БСП: "Едно споразумение, което не просто ще гарантира нашето участие в тези избори, не просто ще даде едни добър резултат, а ще даде една заявка, не само за участие, но и за спечелване на тези избори. Ще ни пречат ли? Ще ни пречат, разбира се. Ще ни саботират ли? Те вече го правят. Ще успеят ли - не няма да успеят."

Вратата за участие на още леви партии е отворена, каза още Зафиров. Следващата седмица се очаквало споразумението да подпишат Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" и "Български социалдемократи".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина големият български скиор Георги Димитров-Гошето
Почина големият български скиор Георги Димитров-Гошето
ПП, ДСБ и "Да, България" подписаха коалиционно споразумение за изборите през октомври
ПП, ДСБ и "Да, България" подписаха коалиционно споразумение за изборите през октомври