НОВИНИ

От ПП-ДБ призоваха ВСС да не избира нов главен прокурор

"Да, България” настояват главният прокурор да поиска имунитета на Пеевски 

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:30, 05.09.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

"Да, България" настояват главният прокурор да поиска имунитета на Делян Пеевски. Причината: ново писмо от Цветан Василев с данни за рекет. От ПП-ДБ припомниха, че по време на изслушването в парламентарната комисия Цветан Василев съобщи за 500 милиона несъбрани кредити от фирми, свързани с Пеевски. В отговор Пеевски заяви, че няма дългове към нито една банка. Всичко е в неговите декларации. И ако някой извади нещо срещу него е готова сам да си даде имунитета.

"Това, което стана ясно по време на изслушването на Цветан Василев в комисията за Нотариуса и Пепи Еврото, е, че Цветан Василев потвърждава за наличието на над 500 милиона лева, които са несъбрани кредити от фирми, свързани с Делян Пеевски. (Пресечка) Надявам се да има достатъчно данни, така че прокуратурата да не може да продължи да затворя очите си", каза Лена Бориславова от ПП-ДБ.

"-БНТ: "Да, България" искат от главния прокурор вашия имунитет заради сигнал от Цветан Василев за рекет?

"От техния главен прокурор. Да, той е техен главен прокурор. Цветан Василев и агент на Москва и на Русия, който се укрива в Сърбия под протекцията на Москва. Една стотинка не дължа на банки и това са лъжи. Това е пропагандата на Москва. Нито фирми с мен, който успее да извади моя фирма или мой дълг съм банка веднага ще си дам имунитета, но това никой не може да го направи. Колкото и да им е мъчно никой не може да извади нищо за Пеевски - нищо, нищо, нищо", заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

ПП-ДБ призоваха Висшият съдебен съвет да не избира нов главен прокурор, защото ВСС е с изтекъл мандат и няма легитимност. Затова още през август внесли законопроект, който казва, че ВСС с изтекъл мандат не може да избира нито главен прокурор, нито председатели на ВАС и ВКС.

"Същият Висш съдебен съвет в този си състав причини Гешев на Република България и на българските граждани като главен прокурор, същият този състав на ВСС отказа да го освободи своевременно през 2022г. Същият този висш съдебен съвет преживя катарзис само за едно денонощие след промяна на политическата конюнктура в страната и освободи Гешев. Той няма нито интегритета и пак повтарям - нито демократичната легитимност да избира нов главен прокурор", коментира Надежда Йорданова - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата продължава да настоява съдът да отнеме колата на Ивайло Цветков-Нойзи
Прокуратурата продължава да настоява съдът да отнеме колата на Ивайло Цветков-Нойзи
Политическите коментари след решението на ЦИК за абревиатурата ДПС
Политическите коментари след решението на ЦИК за абревиатурата ДПС