НОВИНИ

18-годишен въоръжен австриец е застреляният от полицията в центъра на Мюнхен

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:44, 05.09.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Мюнхен беше на крак с часове, след като полицията застреля въоръжен с пушка мъж в центъра на града. Инцидентът стана рано тази сутрин в непосредствена близост до Генералното консулство на Израел. На днешният ден се навършват и 52 години от атентата по време на Олимпийските игри в Мюнхен, при който бяха убити 11 израелски атлети.

Около 9:00 часа сутринта полицията в Мюнхен получава сигнал за въоръжен мъж на централния площад "Каролиненплац". Когато на място пристига патрул, заподозреният открива огън и е простелян, а по-късно умира от раните си. Престрелката става на метри от Генералното консулство на Израел и бивша нацистка щабквартира, която днес е музей, посветен на Втората световна война.

Йоаким Херман, министър на вътрешните работи на Бавария: "Съдейки по данните от разследването, можем да предположим, че целта е била атака на израелското консулство."

Ликвидираният мъж е идентифициран като 18-годишен австрийски гражданин. Носел е оръжие с дълга цев. Според австрийки медии, той е от босненски произход и е познат на полицията като ислямист.

Маркус Зьодер, премиер на Бавария: "Защитата на еврейската общност и институции са от огромно значение за нас. В следващите часове предстои да установим повече за мотивите на нападателя. Но едно нещо е ясно - сериозно подозрение буди фактът, че днес е годишнина от атаката по време на Олимпийските игри през 72-ра година."

снимки: БТА

Преди точно 52 години Игрите в Мюнхен са белязани от кървав атентат. Тогава палестинска групировка взима за заложници и по-късно убива 11 израелски атлети. Именно тъжната годишнина е причина днес израелското консулство да е било затворено за посетители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефани Стоева стартира с победа на сингъл на международен турнир по бадминтон в Любляна
Стефани Стоева стартира с победа на сингъл на международен турнир по бадминтон в Любляна
Шампионките от Марица Пд стартираха сериите от контроли в Турция със загуба от Бешикташ (Истанбул)
Шампионките от Марица Пд стартираха сериите от контроли в Турция със загуба от Бешикташ (Истанбул)