НОВИНИ

Какво отговори Пеевски за искания му имунитет от "Да, България"

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:17, 05.09.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Почти месец след като собственикът на фалиралата КТБ беше изслушан от депутатите и определи Делян Пеевски като вдъхновител на атаката срещу КТБ, Цветан Василев изпрати до парламентарната комисия допълнителни разяснения в 18 страници с твърдения за рекет. Това предизвика "Да, България" да поискат от главния прокурор имунитета на Пеевски. Председателят на Парламентарната група на ДПС отговори, че няма дългове към нито една банка. Пеевски призова Цветан Василев да върне петте милиарда, които ограбил от българските граждани.

"Да, България” настояват главният прокурор да поиска имунитета на Делян Пеевски. Причината: писмо от Цветан Василев с данни за рекет. Тепърва групата на ПП-ДБ ще се запознае и обсъди съдържанието на писмото.

"Това, което стана ясно по време на изслушването на Цветан Василев в комисията за Нотариуса и Пепи Еврото е, че Цветан Василев потвърждава за наличието на над 500 милиона лева, които са несъбрани кредити от фирми, свързани с Делян Пеевски. Надявам се да има достатъчно данни, така че прокуратурата да не може да продължи да затворя очите си", заяви депутатът от Пг на ПП-ДБ Лена Бориславова.

БНТ: "Да, България" искат от главния прокурор вашия имунитет заради сигнал от Цветан Василев за рекет?

"От техния главен прокурор. Да, той е техен главен прокурор. Цветан Василев е агент на Москва и на Русия, който се укрива в Сърбия под протекцията на Москва", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

В допълнителните разяснения до парламентарната комисия собственикът на фалиралата КТБ Цветан Василев пише, че фалитът на банката е предизвикан изкуствено, а преди това Делян Пеевски е искал от Василев активи като собствеността на дружествените дялове и акции от „Дунарит“ АД, „Виваком“ ЕАД, „Петрол“ АД, с които Пеевски "не е имал нищо общо".

"Рекетът беше изразен и писмено чрез неговия доверен адвокат Александър Ангелов по време на наша среща в средата на май 2014 г. До този момент се стигна след като аз поисках приключване на бизнес отношенията с Делян Пеевски в резултат на отказа му да обслужва експозициите на фирмите си от края на 2013 г. и началото на 2014 г.", пише Цветан Василиев в разясненията си.

Пеевски отговори, че няма дългове към нито една банка и ще представи доказателства за това.

"Една стотинка не дължа на банки и това са лъжи. Който успее да извади моя фирма или мой дълг към банка веднага ще си дам имунитета, но това никой не може да го направи. Колкото и да им е мъчно никой не може да извади нищо за Пеевски - нищо, нищо, нищо. Искам Цветан Василев да върне петте милиарда, които ограби от българските граждани", заяви Делян Пеевски.

ПП-ДБ призоваха ВСС да не избира нов главен прокурор. Още през август са внесли и законопроект: ВСС с изтекъл мандат да не може да избира нито главен прокурор, нито председатели на ВАС и ВКС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мбапе похвали младия Брадли Баркола за изявите му в ПСЖ и с екипа на Франция
Мбапе похвали младия Брадли Баркола за изявите му в ПСЖ и с екипа на Франция
Отборите на ЦСКА, Левски и Славия гостуват в Драгоман за официалното представяне на едноименния волейболен клуб
Отборите на ЦСКА, Левски и Славия гостуват в Драгоман за официалното представяне на едноименния волейболен клуб