НОВИНИ

Задълбочават се правните абсурди около регистрациите на ДПС и БСП за изборите

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:02, 05.09.2024
Чете се за: 08:30 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Централната избирателна комисия рестартира регистрацията на двете крила на ДПС и поиска фракциите да докажат, че партията не участва в нито една от двете заявени за участие на вота коалиции. А по същото време дойде и удар по крилото на Делян Пеевски - ЦИК отказа регистрация на ДПС - Ново начало за участие в частичните местни избори. Такова решение беше взето и за БСП на Атанас Зафиров.

Часове след указанията на ЦИК и двете крила в Движението за права и свободи да докажат, че партията не е част от нито една от двете коалиции, дойдоха два различни прочита от кулоарите и два отказа. Според указанията двете фракции имат срок до 7 септември да представят доказателства. "ДПС - Ново начало" заявиха, че няма да доказват нищо и ще изчакат окончателното решение на ЦИК. А хората на Ахмед Доган заявиха, че няма да отстъпят, защото ДПС е едно.

"Забягналата шефка на ЦИК се върна, която е зам.-председателка на една от партиите, които участват в коалицията с деребеите. Това е абсолютно незаконно решение. Ще има "ДПС - Ново начало", колкото и да е мъчно на всички олигарси, крадци на мафията в България и, разбира се, на Москва и Путин. Днес отказваме да приемем престъпното решение на ЦИК", коментира Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

БНТ: И какво ще направите?

Делян Пеевски: Нека да видим те какво ще направят.

БНТ: Как ще постъпите след решението на ЦИК вчера?

Тимур Халилов - независим депутат: Делян Пеевски е изключен от ДПС и той не говори от името на ДПС. Ние очакваме органите, които на 2 септември бяха възпрепятствани по безпрецедентен и брутален начин, да си свършат работата. Очакваме тези органи да се отърсят от зависимости, ако има такива и да направят необходимото за възтържествуване на държавността, защото ДПС е едно и ние сме направили всичко необходимо да бъде регистрирано.

От ЦИК и днес не коментираха официално нищо, а решението за вчерашните указания получи три гласа против.

"Надявам се, че всички имат яснота в тази ситуация, поне тези, които са заинтересовани. Няма да отговарям на въпроси, ще ви помоля да ни оставите да си довършим работата".

"В този час вече смятам че тези указания са безсмислени, доколкото ние в крайна сметка трябва да вземем решение дали да бъдат регистирани или не", каза Красимир Ципов, член на ЦИК.

"Считам, че те са продължение на правния абсурд още с приемането на документите", коментира Георги Баханов, член на ЦИК.

"Даваме указание, които са неясни и за нас, защото ги обсъждаме отново цял ден. Не може ние да бавим и да тупаме топката, добре че законът определя краен срок за регистрациите", посочи Йорданка Ганчева, член на ЦИК.

Какви са възможните ходове пред двете крила обясниха експерти.

"Според мен ЦИК е следвало да поиска информация от партиите по отношение на печата, у кого се съхранява и това ли е автентичният печат. Изборният кодекс като че ли в тези нюански дава предимство на председателя на парламентарната група", обясни Орлин Колев, преподавател по конституционно право.

"Това, което ЦИК иска от двете коалиции, е това, което те не искат да направят. Нито една от двете коалиции не иска да изключи ДПС от състава си, защото това носи някаква политическа идентификация и второ, защото това ще донесе на следваща стъпка дивиденти за тази коалиция. Първо тя ще има представители в РИК и второ - ще има представители и в СИК", добави Даниел Стефанов, политолог.

По същото време дойде и нов сюжет - пак на вчерашното заседание, което продължи до полунощ, ЦИК отказа да допусне Пеевски до частичните местни избори в някои общини на 20 октомври и регистрира фракцията около Доган. Днес обаче се наложи прегласуване в ЦИК, тъй като е допусната грешка в решението - коалицията на Пеевски е изписана като "Движение за права и свободи - Новото време", а не "Ново начало". Тези решения могат да бъдат обжалвани в съда.

"Днес бихме искали да запознаем обществеността с истинските лица на "възродителите" от коалиция "Ново начало" и истинската им цел да унищожат ДПС. Делян Пеевски подаде заявление за заличаване на регистрацията на ДПС за участие в новите предсрочни избори на 20.10.2024 г. С упоменатото заявление, подадено от коалиция "Ново начало", евроатлантическата маска на Пеевски падна окончателно. За всички стана ясно, че той и кохортата около него никога не са представлявали избирателите на ДПС, никога не са работили за интересите на ДПС и истинската им цел е да унищожат окончателно партията и да присвоят марката Движение за права и свободи", каза Тимур Халилов, независим депутат.

ЦИК взе такова решение и за БСП и гласува отказ за допускане на коалиция "БСП за България" със заявление, подписано от Атанас Зафиров, за участие в частичните избори на 20 октомври.

"Става въпрос за две населени места и тъй като имаме промяна на председателя, се изискват подписи, за да можем да се регистрираме. 2500 подписа, които ЦИК вчера каза, че трябва да бъдат събрани", каза Борислав Гуцанов, БСП.

Междувременно Административният съд в София потвърди решението на Централната избирателна комисия, с което изпълняващият фунциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията "БСП за България". Решението идва в деня, в който БСП подписа коалиционно споразумение с 15 леви партии в България за общо явяване на изборите под името "БСП - Обединена левица".

"Всякакво подобно поведение все пак граничи и с престъпни състави, да твърдиш, че притежаваш нещо, което не притежаваш, е наистина, укоримо, а мисля и наказуемо", каза Атанас Зафиров, и.ф. лидер на БСП.

Предстои обаче ВКС да се произнесе идният понеделник окончателно по темата за лидерството на Нинова - два дни преди крайния срок за регистрация. А иначе регистрацията в ЦИК продължава безоблачно за някои партии - днес документи подадоха още две парламентарно представени формации - "Възраждане" и ИТН, със заявки за участие във властта.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборите на ЦСКА, Левски и Славия гостуват в Драгоман за официалното представяне на едноименния волейболен клуб
Отборите на ЦСКА, Левски и Славия гостуват в Драгоман за официалното представяне на едноименния волейболен клуб
Стефани Стоева стартира с победа на сингъл на международен турнир по бадминтон в Любляна
Стефани Стоева стартира с победа на сингъл на международен турнир по бадминтон в Любляна