НОВИНИ

Непълнолетни масово продължават да купуват вейпове и електронни цигари

Ще промени ли нещо новата забрана или напротив?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:03, 05.09.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Снимка: Canva
Слушай новината

Окончателно забраниха продажбата и употребата на вейпове от непълнолетни. Забранява се и рекламата им по радиото и телевизията.

Предвидени са глоби от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лева. Типично по нашенски обаче - въпреки забраните и санкциите е важен контролът, защото и сега има забрани, но те не се спазват.

И досега на електронните цигари имаше надпис, че продажбата им на лица под 18 е забранена, но препоръката рядко се спазваше. Проверка на БНТ показа, че вейповете в момента все още са достъпни за непълнолетните. Пред очите ни 15-годишно момче си купи вейп с никотин, а продавачката дори не го попита на колко е години.

БНТ: Извинявай, да те попитаме защо продаде на едно момче вейпче?

Продавачка: Кое момче?

БНТ: Ами едно момче на 15.

- Ами, ако го върнете момчето...

БНТ: Откъде да го върнем?

Вейповете са много разпространени сред подрастващите, често в рекламите ги представят като по-безвредни от нормалните цигари, но това въобще не е така, показват многобройни научни изследвания. Дори вейповете без никотин съдържат токсични вещества.

Някои електронни цигара все още се продават без бандерол, защото са от по-стара партида. Новите модели задължително се продават с бандерол и надпис "Забранена продажбата на лица под 18 години", независимо дали са със или без никотин.

Забраната обхваща не само вейповете с никотин, но и тези с течности на базата на растения, билки или плодове, както и на вейпове съдържащи субстанции, забранени със Закона за контрол върху наркотичните вещества. Младежите споделят, че и никотинови вейпове, и такива със синтетична марихуана се продават свободно в интернет.

- Те си ги купуват от сайтове в Инстаграм и им ги носят с баничарки, да и то им продават и доста по-силни.

БНТ: Не само с никотин ли?

- Да, и други видове. С номер си ги поръчват и им ги донасят.

БНТ: Според теб това масово ли е?

- Да, доста масово.

В интернет търговията на вейпове наистина е масова. Нужно е просто да натиснеш един бутон, за да потвърдиш, че имаш 18. Продават се и електронни цигари с аналози на забранения в началото на годината хексахидроканабинол. Производителите са изобретателни и променят някои от съставките и името на веществото, за да не попадат под ударите на закона.

БНТ подвигна темата още през май, когато след репортаж,излъчен в новините, институциите се самозесираха и изтеглиха от търговската мрежа електронни цигари с формата на играчка. Беше затегнат и контролът върху сайтовете.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За четвърти път: Товарен влак причини пожар на жп линията Розино - Кърнаре
За четвърти път: Товарен влак причини пожар на жп линията Розино - Кърнаре
НА ЖИВО: Беларус - България мач от турнира Лига на нациите
НА ЖИВО: Беларус - България мач от турнира Лига на нациите