НОВИНИ

КЗП изтегля от пазара вейповете във форма на детска играчка

КЗП изтегля от пазара вейповете във форма на детска играчка
bnt avatar logo
от БНТ
14:07, 17.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за защита на потребителите разпореди изтегляне от пазара на опасни вейпове с форма на детска играчка.

В репортаж на БНТ от края на май ви разказахме как електронните цигари с форма на шарени тигърчета се продават свободно както в магазин, така и онлайн, а видът им бързо привлича вниманието на най-малките.

В днешното решение на КЗП се посочват конкретни марки и модели на вейпове с форма на играчки, които представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите.

Търговецът трябва незабавно да организира изтегляне от пазара на вейп pod TIGER POD с форма на детска играчка и с различни аромати и изображения на плодове, включително праскова и лимон, леден пъпеш и ледена диня, които са обозначени с баркодове 6970323376690, 6970323374788 и 6970323374764.

Ще бъдат информирани всички регионални дирекции на КЗП, неправителствените организации и Националното сдружение на общините в Република България. Агенция Митници също ще бъде уведомена за предприетите мерки.

Ще бъде изготвена и изпратена нотификация до Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти SAFETY GATE RAPEX.

На основание Закона за защита на потребителите, ще бъде издаден акт за забрана на производството, вноса, износа, възмездното или безвъзмездното пускане на пазара на тези стоки и изтеглянето им от всички търговски обекти. Актът ще бъде обнародван в Държавен вестник. Това решение цели да предпази потребителите от стоки, които могат да представляват сериозна заплаха за тяхното здраве и безопасност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново актуално предаване в ефира на БНТ през август
Ново актуално предаване в ефира на БНТ през август