НОВИНИ

Внимание! Електронни цигари като детски играчки се продават в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:52, 28.05.2024
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Вейпове, които имитират детски играчки, се появиха в квартален магазин в София. Проверката ни показа, че електронните цигари с форма на шарени тигърчета се продават и онлайн, а видът им бързо привлича вниманието на най-малките. И всъщност това е най-опасното на този продукт. От Комисията на защита на потребителите веднага реагираха на сигнала ни и направиха проверка. Сезирани са полицията, Агенцията за закрила на детето, Здравното министерство и Агенцията за метрологичен и технически надзор.

БНТ: Това нещо на какво ви прилича?

"На много пластмасова играчка".

"Това е играчка която се движи ли какво?".

"Неква играчка!".

БНТ: А бихте ли си го купили ?

"Не, това е за бебета".

БНТ: Бихте ли подарили това на дете?

"Защо не?".

БНТ: Бихте ли си го купили ?

"Даааа, много е готино".

Открихме вейпчето с вид на детска играчка в магазин в квартал "Хиподрума".

БНТ: Това тука е цигара без никотин ли?

"Със!".

БНТ: А, така ли, може ли една лилава?

"Благодаря, чао!".

След като купихме вейпа с вид на детска играчка, установихме, че той може и да се зарежда, както и че върви с връзка, за да да можеш да си го носиш на врата. На опаковката пише, че изделието не е подходящо за лица под 18 години, за бременни и за домашни любимци.

На опаковката пише още , че съдържа 15 милиграма течност, 0 никотин и има 7000 дръпки. Описание на български език обаче липсва, както и какво точно е съдържанието на течността. От Комисията за защита на потребителите направиха проверка в над 60 търговски обекта. Не откриха притеснителния продукт другаде освен на мястото, от където го купихме.

"Сега иззетите пратки една част от които е пред вас ще бъдат изпратени до МЗ с констативен протокол и те са тези които трябва да проверят какво има вътре", заяви Мария Филипова, председател на комисията за защита на потребителите.

Тъй като съдържанието на вейпа играчка все още е неясно можем само да гадаем колко точно вредно за здравето ни е. Специалистът по белодробни болести д-р Ангелова предупреждава, че безвредните вейпове не съществуват. Всички те отделят токсични вещества.

"Две изключително токсични вещества - акролина за дихателната система, формалдехида за нервната система", посочи д-р София Ангелова, пулмолог.

Установено е че тези вейпове канела, праскова, ванилия съдържат 9 химикала, но бостанско проучване доказа, че тези химикали въздействат върху кръвоносната система, все едно човек е болен от диабет.

Не са изключени и възпаления на носната и устната кухина, които пък могат да доведат до рак. И ако в магазините в София открихме само едно място, където се предлагат детските вейпове, то интернет е залят. Има устройства с анимационни герои, плодове, роботчета и дори прясно мляко. Предлагат се и с никотин, което е забранено.

"В сайтовете, в които знаем, че се предлагат се оказа, че всъщност там може да се направи само заявка, тоест не се предлагат директно, а с покупка минимум на 100 продукта", отбеляза Игнат Ареснов, "Контрол на пазара" в КЗП.

Българското законодателство и институции тепърва ще трябва да се справят с агресивната инвазия на производителите на вейпове.

"И те казват ние нищо лошо не правим, едно разнообразие за децата. Но те много добре съзнават, че това е навикът, държиш нещо, пускаш облачета и влизаш в армията на хората, които употребяват някакво никотиново изделие", каза д-р Гергана Гешанова, „Живот без тютюнев дим“.

Едно проучване на медицинския университет в Пловдив показва, че при 6 до 9-годишните деца 3% от тях ги употребяват.

Освен резултатите от съвместните проверки на институциите по сигнал на БНТ в следващите репортажи ще покажем и защо синтетичната марихуана у нас е легална.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете събори пилон за знаме върху друго дете в севлиевското село Душево
Дете събори пилон за знаме върху друго дете в севлиевското село Душево
Спортни новини 28.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 28.05.2024 г., 20:50 ч.