НОВИНИ

Маневрен локомотив удари бърз влак на Централна гара - София, няколко души пострадаха (ОБЗОР)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:41, 28.05.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Маневрен локомотив удари пътнически влак на Централна гара в София днес следобед. 12 души са леко пострадали, 4 са транспортирани към различни болници в София. Първоначалната версия е, че на единия от машинистите на локомотива му е прилошало, загубил е контрол над машината и това е предизвикало катастрофата.

Към 16:30 часа на първи коловоз на Централна гара, бързият влак за Пловдив е ударен от маневрен локомотив. Пътниците са усетили силен удар, много тях са паднали от седалките, а куфарите са се изсипали от етажерките:

- Влакът беше за Пловдив, още не беше тръгнал, когато се случи голям удар, усети се някакво раздрусване. Срутиха се седалките срещу мен. Отзад ни удари локомотив. Видях баща с дете да падат, защото бяха прави в коридора. Една жена викаше: удариха ни, удариха ни, ставайте и излизайте веднага и аз станах и излязох. Стълбата беше счупена, по която излизахме. Имаше хаос, видяхме ранени хора.

- В първа класа седалките така бяха паднали, че не може да се извади куфара. Бяха насядали пътниците и при удара всичките политнаха напред и назад. Ранени бяха от последния вагон две жени, които ги закараха в Бърза помощ."

Според транспортния министър Георги Гвоздейков, причината за удара не е проблем с централната система за управление на стрелките, заради който снощи имаше и голямо закъснение на влаковете за Варна и Бургас. В момента на гарата се извършва ремонт и той ще продължи до лятото на следващата година.

"Скоростта, с която машината спира в последния вагон, е била ниска 15-22 км. До инцидента се стига, тъй като на машиниста му е прилошало и не е успял да спре навреме в машината в покой на безопасна дистанция от влака, който трябва да замине за Пловдив", обясни Георги Гвоздейков, служебен министър на транспорта и съобщенията.

"Пострадали са 12 лица, нямаме данни за тежко пострадали, само единия е откаран в "Пирогов" и му е сложена шина на врата", каза Димитър Кангалджиев, гл. секретар на МВР.

Всички леко пострадали се прегледани на място от пристигналите веднага парамедици. Поне с 2 часа закъснение и с друга влакова композиция ще бъдат извозени пътниците, които трябваше да пътуват с бързия влак от София до Пловдив. Районът е отцепен и на място вече работят следователи от Националната следствена служба.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 28.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 28.05.2024 г., 20:50 ч.
Сабаленка даде три гейма на старта на "Ролан Гарос"
Сабаленка даде три гейма на старта на "Ролан Гарос"