НОВИНИ

Употребата на вейпове увеличава с 6 пъти възможността за развитие на шизофрения, сигнализират лекари

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:10, 04.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

15-годишно момиче от Пазарджик получи гърч след пушене на вейп.

Тийнейджърката е приета в болница преди няколко дни. След 12-часово лечение състоянието ѝ се подобрило.

Днес 15-годишното момиче вече е излекувано и е изписано. Преди няколко дни обаче ситуацията била далеч по-тревожна.

"15-годишното момиче пристигна с гърчова симптоматика, объркана, сомнолентна, трудно успяхме да вземем от нея информация, че тя е употребявала тъй наречения вейп. Като цяло състоянието ѝ беше влошено", каза д-р Димитър Бакалов, Спешно отделение в МБАЛ - Пазарджик.

Лекарите в болницата в Пазарджик настояват за законодателни промени и реален контрол.

"В момента може да си закупите вейп с активната съставка на марихуаната, като единственото, което ви възпира е едно въпросче: "Имате ли 18 години" в сайта, в който се поръчва. Сега да отидете на някое кафе, ще видите поне 10 момичета, които употребяват вейп и са под 18 години", обясни д-р Димитър Бакалов.

Електронните цигари крият сериозни рискове заради токсичните вещества и никотина, които съдържат, особено при децата. В някои вейпове има синтетично вещество подобно на тетрахидроканабинол - основната психоактивна съставка в канабиса.

"Един човек, който поема това вещество инхалаторно чрез вейпа, получава зачервяване на очите. Има дезориентация, нарушена координация, може да получи по-чувствителните и гърчове. Могат да получат и колапс, т.е. пада кръвното налягане, тъй като се разширяват кръвоносните съдове и може да станат неадекватни, особено децата", заяви София Ангелова, пулмолог.

"След няколко вдишвания получават замайване, главоболие и колабират. Най-често с такива симптоми на колапс, те постъпват в клиниката. В някои случаи сме доказвали и действително наличие на марихуана, но много по-често, на хексахидроканабинол. Ефектът е същият като на марихуаната, само че концентрацията е много по-силна и атакува мозъчните клетки" коментира проф. Снежа Златева, токсиколог.

"Доказва се вече, че възможността за развитие на шизофрения е 6 пъти повече, отколкото в нормалните случаи. Сега последният месец имахме младежи около 20-24 годишни, които вече са развили шизофрения, те са на постоянна антипсихотична терапия и когато ги питаме винаги започват първо с марихуана или пък с вейпове", обясни още проф. Снежа Златева.

Лекарите напомнят още, че пушенето на тези вейпове или на марихуана отваря вратата на други зависимости - алкохол, стимуланти или опиати. И допълват - безвредно пушене няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ангели на пътя" се срещнаха с правосъдния министър
"Ангели на пътя" се срещнаха с правосъдния министър
Драмите във "Величие" - ще се разцепи ли групата
Драмите във "Величие" - ще се разцепи ли групата