НОВИНИ

Трусовете в ДПС (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:47, 04.07.2024
Чете се за: 08:35 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

След трусовете вчера в парламентарната група на ДПС днес двамата председатели на партията се разминаха в мненията.

Делян Пеевски каза, че разцепление няма, ДПС ще бъде монолитно и с Ахмед Доган ще бъдат заедно. Джевдет Чакъров изрази позиция, че "едноличното управление" води до такива процеси, които се случват в движението.

Парламентарната група изключи днес и Джейхан Ибрямов, гласувал въздържал се вчера по време на вота за кабинета Желязков. Останалите 14 депутати, които не зачетоха думата на Пеевски няма да бъдат изключени.

Председателят на ДПС Делян Пеевски отрече движението да се разцепва и да има разрив между него и почетния председател Ахмед Доган.

"ДПС не се разцепва. Може да сме имали различия по тези теми с господин Доган. Прибързана радост на проруските и другите партии - ДПС ще бъде монолитно и с господин Доган, както двамата сме го правили, ДПС ще върви напред и ще има все по-добри резултати. На никого няма да позволим да цепи и да интригантства. Моите различия са към определени хора, искам да се чува гласа на регионите и който не харесват хората, не искам да е депутат и да се бърка в организациите и да ги мачка", каза Делян Пеевски, председател на ДПС.

Другият председател на ДПС Джевдет Чакъров поиска промяна в принципите на управление.

"Като цяло в групата има напрежение, ако трябва да бъда откровен, защото колективните органи в ДПС трябва да работят, това са принципи, които трябва да бъдат възстановени. Да се надяваме, че няма на има разцепление, но ще видим, трябва да надделее разума и единството и силата на ДПС трябва да бъде запазено, но трябва да се променят принципите на управление в партията, защото едноличното управление видя се, че води до тези процеси", обясни Джевдет Чакъров, председател на ДПС.

"Бяха нарушени демократичните принципи, които винаги са били много съществени във функционирането на ДПС, а именно нефункционирането на колективните органи на ДПС - визирам Централното оперативно бюро, функционирането на парламентарната група, и е видно, че има едно еднолично управление, което доведе до това напрежение и в парламентарната група, и в някои от структурите и израз на това в по-голяма степен беше гласуването, което се проведе в парламента за правителство, предложено от страна на ГЕРБ-СДС", заяви Джевдет Чакъров в "Още от деня".

"По принцип в ДПС е традиция, аз съм в ръководството на ДПС от 1996 година и до момента, и както преди малко посочихме, съм председател от февруари и продължавам - винаги ежеседмично е заседавало Централното оперативно бюро, в редки случаите не е всяка седмица. Имало е заседания, на които се обсъждат актуалните политически проблеми, взимат се решения и протичането, когато аз имах късмета да сме и щастието, когато Централното управленско бюро функционираше под председателството на д-р Доган, всеки един от ръководството можеше няколко пъти да взима думата, да изразява позиция и позицията на ДПС и на парламентарната група се оформяше именно по време на тези заседания", каза още Чакъров.

Джевдет Чакъров: Ние ще намерим сили да се преодолее.

- БНТ: Кое, разделението ли?

- Джевдет Чакъров: Не разделението, натрупаното напрежение. ДПС има съпротивителни сили, важно да се спазват демократичните принципи на управление на ДПС, това ще бъде направено. Аз съм с истинското с автентичното ДПС и колегите - всички сме с автентичното ДПС, за това става въпрос", каза още Джевдет Чакъров.

Депутатите, които вчера гласуваха както беше препоръчал Доган - срещу правителството, остават в групата.

- БНТ: Ще изключвате ли тези 14 депутати, които вчера гласувах не както вие пожелахте?

- Не, няма да ги изключвам тези депутати. Само хора са изключени, които са ги поискали организациите, няма нито един изключен от мен човек", уточни Делян Пеевски - председател на ДПС.

Малко преди това парламентарната група реши да изключи Джейхан Ибрямов от редиците си.

"Парламентарната група на ДПС взе решение да изключи от състава си Джейхан Хасанов Ибрямов", заяви Росица Кирова, зам.-председател на Народното събрание от ГЕРБ-СДС.

"Разбира се, че против, против кабинета, такава е волята на почетния председател, който олицетворява непреходните ценности, стратегическите цели на партията.

- А защо не волята на Пеевски?

- Партията има един почетен председател и аз изпълних неговата воля", коментира Джейхан Ибрямов, ДПС.

Рамадан Аталай, който огласи за напрежение между Пеевски и Доган, също иска партията да остане цяла.

"Призовавам партията да остане цяла. Не мисля, че може с изгонването на авторитети да стане по авторитетно, няма как да го постигнем", обясни Рамадан Аталай, независим депутат.

Депутатите, които гласуваха както препоръча Делян Пеевски, коментираха лаконично.

"Вие настина ли си мислите, че всички членове на парламента са длъжни да гласуват по един и същи начин винаги. За първи път ли има разлика", обоснова се Искра Михайлова зам.-председател на ПГ на ДПС.

"Всичко е наред в нашата група. Спокойно. Питайте тях.

- Може ли да се говори за разцепление?

Абсурд!", каза Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Рафет Улутюрк - председател на най-голямата изселническа организация на български турци в Турция, с около 10 000 членове, коментира, че още в началото на годината са излезли с позиции, че ДПС в този ѝ вид не удовлетворява очакванията на сънародниците. Казва, че последно е разговарял с Доган преди повече от 20 години. С Пеевски още не се и виждал.

"Ние турците сме към справедливостта. Те се карат, но тук правият е Пеевски, защото той му я е дал. Как му я е дал - с пари ли, как, нас това не ни интересува, но важното е, че му е дал председателско място. И затова Пеевски тук е прав и Ахмед Доган остана без партия. Ахмед Доган вече го няма. Ахмед Доган - тази книга се затвори. Сега вече има нова книга - ДПС и Пеевски", каза Рафет Улутюрк.

БНТ опита да потърси позицията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец, но от охраната на парка отклониха поканата ни.

Само времето ще покаже дали и колко ще се променя ДПС, създадено от Доган преди 34 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович загуби сет, но продължава напред на Уимбълдън
Джокович загуби сет, но продължава напред на Уимбълдън
България с първа победа на европейското първенство по плажен хандбал
България с първа победа на европейското първенство по плажен хандбал