НОВИНИ

Разцепление в ДПС: Пеевски се изправи срещу Доган (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:33, 03.07.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Разрив в парламентарната група на ДПС. Причината - почетният председател на движението Ахмед Доган е разпоредил да не се подкрепя кабинетът, предложен от ГЕРБ-СДС, а председателят Делян Пеевски точно обратното - да се подкрепи. В крайна сметка групата се раздели при гласуването.

Часове преди вота за кабинета Рамадан Аталай разкри, че има разрив между почетния председател Ахмед Доган и председателя на партията Делян Пеевски.

„Има разпореждане от почетния председател на ДПС - д-р Ахмед Доган - парламентарната група да не подкрепя правителството, предложено от ГЕРБ. С ДПС не са водени никакви преговори, не е обсъждано участието ни в бъдещия кабинет. Убеден съм, че колегите няма да престъпят волята на д-р Доган", заяви Рамадан Аталай.

Според Аталай, в тази ситуация ДПС не може продължи напред без официалната позиция на почетния председател и не трябва да се допуска да бъде изкривен моделът „Доган", който скрепява партията от години. Веднага след интервюто за бТВ Рамадан Аталай беше изключен от групата на ДПС и вече е независим депутат.

"Парламентарната група на ДПС взе решение да изключи от състава си Рамадан Аталай", каза Росица Кирова - председателстващ НС.

Решението дойде, след като областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от него преди няколко дни.

"Ние просто желаем този човек да не ни представлява", подчерта Юксел Расим - ръководител на ДПС - Пловдив.

Делян Пеевски потвърди, че е имало препоръка от почетния председател на ДПС Ахмед Доган - движението да не подкрепя правителството днес.

"Такова нещо се опита да направи. Аз ще изпълня волята на хората. Хората в цялата страна съм ги видял, искат правителство. България трябва да има правителство. Ние трябва да се грижим да нашите хора. Аз, като лидер на ДПС, съм отговорен само пред хората на ДПС. Това е спазване на устава на ДПС. ДПС се управлява от своя председател.
- Има ли разрив в отношенията между вас и господин Доган?

- В личен план - не. В партиен план - аз ще изпълня волята на хората. Ако няма правителство с първия, втория или третия мандат, ние подаряваме държавата на Путин и на всякакви спасители", каза Делян Пеевски.

Напрежението в ДПС се прехвърли и в пленарната зала. Предложение за освобождаването Севджан Съдкъев като член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия предизвика спорове. Лидерът на "Възраждане" поиска депутатите да се противопоставят на разчистването на сметки в ДПС.

"Пеевски разчиства хората на Доган. Ние тук в какво сме се превърнали в натискачи на копчета за разчистване на терена за Пеевски. Не ме прекъсвайте, господин Цонев. Никой няма да се държи като касапин с НС. Тук маже да се стигне до убийство. Не ме прекъсвайте", каза коментира Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

"Даже ще ви отнема думата. Използвахте оскърбителни думи като мафиотска организация", каза Йордан Цонев - председателстващ.

В крайна сметка залата отхвърли отстраняването. Вторият председател на ДПС запази мълчание за напрежението в партията.

При гласуването групата на движението се разцепи - само 30 депутати подкрепиха проектокабинета.

"Видяхте , че има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати", подчерта Пеевски.

Дали всички от ДПС гласували против правителството ще бъдат изключени от парламентарната група, ще стане ясно най-вероятно още утре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коди Милър-Макинтайър облече екипа на Цървена звезда
Коди Милър-Макинтайър облече екипа на Цървена звезда
Първият мандат - неуспешен: Депутатите отхвърлиха проектокабинета "Желязков"
Първият мандат - неуспешен: Депутатите отхвърлиха проектокабинета "Желязков"