НОВИНИ

Първият мандат - неуспешен: Депутатите отхвърлиха проектокабинета "Желязков"

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:30, 03.07.2024
Чете се за: 07:40 мин.
У нас
Слушай новината

Проектокабинетът "Желязков" беше отхвърлен. Предложението на ГЕРБ-СДС успя да събере подкрепата на едва 98 народни представители. Очакваната пълна подкрепа от ДПС не се състоя - парламентарната група на движението се разцепи след призива на Ахмед Доган от сутринта, депутатите от ДПС да не гласуват за проектокабинета на ГЕРБ. Делян Пеевски обяви, че няма да се съобрази с желанието на почетния председател, а с това на хората. Следобед в залата парламентарната група се раздели и с гласовете на останалите партии кандидатурата на Росен Желязков за премиер не беше приета. Заседанието преди гласуването беше белязано от ожесточен дебат, остри реплики и обвинения между партиите.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Времето е за държавници. Аз съм убеден, че правителство няма да има. Ще изтърпим обидите, ще изтърпим всичко, на което ще изговорят днес колегите."

Призивът за подкрепа очаквано не беше чут. Гласуване с почти предизвестен край. Но и с изненада - групата на ДПС не беше единна. Само 30 депутати застанаха зад настояването на председателя Пеевски за подкрепа. 14 се вслушаха в призива на Ахмед Доган и гласуваха против, а един се въздържа.

Делян Пеевски - председател на ДПС: "И какво значи? Днеска вървим към избори. Русия печели днес колеги."

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Аз вече съм наясно, че ако има в третия мандат нещо, то ще е между ПП-ДБ и "Възраждане".

В зала ГЕРБ защитиха Росен Желязков.

Теменужка Петкова - ГЕРБ-СДС: "Ако бъде избран, ще бъде достоен премиер на България."

Самият кандидат за министър-председател Росен Желязков посочи възможните пътища пред страната - лесен - на разделение и труден - на единение:

"Предложеният от мен състав на МС не е от поредните, а е от проверените министри. Ние ще работим усърдно, честно и почтено."

Йордан Цонев от ДПС изтъкна, че хората очакват редовен кабинет:

"Този параграф 22, при който ние тук не се сговаряме около политики, около идеи, около принципи и ценности и отиваме на следващи избори и на по-следващи, няма до доведе до нищо. Отговорността е на всички."

ПП-ДБ заявиха, че през последните три години само те са успели да сформират редовни правителства.

Николай Денков - ПП-ДБ: "Наистина ли ни предлагат същите министри, които предизвикаха протестите през 2020 г. Това не е правителство: връщане от миналото, а е правителство: забравете за бъдещето."

Бойко Борисов не се стърпя и излезе на трибуната за пръв път от доста време и се обърна към ПП-ДБ:

"В трудни ситуации ние се подкрепихме. Господин Денков няма да ви позволя да ни прикрепяте с ДПС. Ние единствено имахме нужда от осъзната подкрепа от 10 депутати от вас да си понесем цялата отговорност."

Асен Василев - ПП-ДБ: Колеги, много внимателно слушам дебата и ми звучи малко като ученик, който се е появил в час без написано домашно и се сърди, че не му дават да препише. Поздравявам Желязков, че пое отговорността."

Борисов благодари на ДПС за подкрепата и даде заявка:

"Вторият мандат няма да подкрепим и трети мандат няма да подкрепим, защото не е логично партии с 5-6 % да доминират. Да спрем е да се излагаме пред хората тука. Да кажем на българските граждани, че се извиняваме. Да прекратихме гласуването и да отиваме да агитираме и да молим за прошка."

Кирил Петков - съпредседател на ПП: "Това, което чухме от господин Борисов би бело много конструктивно ако беше излязъл и казал, че се кае и иска прошка, че съдебната реформа не влезе в сила. Че два пъти свалих редовно правителство. Аз също се покайвам и ще ви кажа защо - извинявайте, че в предишния ни наш шанс не сложихме тези реформи като приоритет."

"Възраждане" направиха аналогия с кабинета “Орешарски”.

Костадин Костадинов - "Възраждане": "Няма нормален гербаджия, който да иска да се превърнете в притурка на ДПС. Вие ще споделите съдбата на БСП. Вашите избиратели няма да ви го простят. ДПС е етнополитическа мафия."

Според БСП експертен кабинет е възможен.

Атанас Зафиров - БСП: "Ще работим за едно родолюбиво, експертно правителство. Но не и от тяснопартийно правителство на ГЕРБ."

"Има такъв народ" виждат само едно решение.

Тошко Йорданов - ИТН: "Излизането от кризата маже да стане с експертен кабинет с ясна програма. Няма партия с необходимите гласове да е над останалите. Това е факт, другата ся бални амбиции."

С признание, че нямат парламентарен опит, “Величие” заключиха.

Красимира Катинчарова - "Величие": "Вие не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте. Вие бавно унищожавате България, за да можете да я продадате и да се откупите."

Калоян Методиев - независим: "От брака между мутри и ченгета ще се родят чудовища. Вашето правителство би било чудовище."

След гласуването служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев заявиха, че ще продължат да изпълняват задълженията си и процедурите по Конституция.

Димитър Главчев, служебен министър-председател: "Казах ви, че си изпълнявам конституционните задължения. - Колко време можем да изкараме още така? - Не мога да прогнозирам."

Румен Радев - президент на Република България: "Очевидно е, че политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийни интереси, но изиска и адекватност. Затова и аз стриктно ще следвам конституционната процедура от тук нататък."

Вторият мандат ще отиде в ДПС.

снимки: БТА

Автори: Милена Кирова, Цанка Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разцепление в ДПС: Пеевски се изправи срещу Доган (ОБЗОР)
Разцепление в ДПС: Пеевски се изправи срещу Доган (ОБЗОР)
Армагедон в рая: Ураганът "Берил" превърна обитаем остров в необитаем
Армагедон в рая: Ураганът "Берил" превърна обитаем остров в необитаем