НОВИНИ

Скандал в парламента заради предложенията за оставки от ДПС

НС отхвърли оставките на Севджан Съдкъев и Владимир Савов

Николай Минков
от Николай Минков
10:12, 03.07.2024 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
скандал парламента заради предложенията оставки дпс
Слушай новината

Скандал се разрази в Народното събрание заради предложенията за оставки от ДПС. Изявлението на лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов бе по повод извънредна точка, внесена от ДПС за Решение за освобождаване на член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол Севджан Съдкъев.

Лидерът на партия "Възраждане" реагира остро, казвайки, че "ДПС провежда чистка в държавата".

"Една ПГ, тази на ДПС провежда чистка в държавата. Пеевски прочиства хората на Доган. Има ли някой, който да не го е разбрал? Включително днес изключеният Аталай обяснява за невероятен сблъсък и разцепление във втората политическа сила", заяви от трибуната на НС Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

Освен отстраняването на Съдкъев, ДПС предложи още една оставка - на заместник-председателя на Комисията по финансов надзор Владимир Савов.

"Би било редно този човек, който си подава оставката да дойде и да обясни какви са мотивите. Виждаме и друга точка. Пак квота на ДПС и ние в какво сме се превърнали. В натискачи на копчета за разчистване на терена на Пеевски. Две мафиотски структури са се хванали гуша за гуша", допълни Костадинов.

Заместник-председателят на парламента Йордан Цонев прекъсна Костадинов с мотива, че не говори по точката.

"Говоря по точката. Къде е човекът и какви са му мотивите за оставка? Г-н Цонев, слезте тук и ме репликирайте.

Призоваваме залата и дадем урок на ДПС, че няма да позволим на ДПС да се държи като касапин и да не подкрепим тази очевидно изнасилена оставка. Тези мафиотски схеми. Тези мафиотски деяния на ДПС просто трябва да бъдат прекратени. В тази политическа формация понякога се стига дори до убийство", заяви лидерът на "Възраждане".

Оставката на Севджан Съдкъев не беше приета.

Скандалите в НС продължиха в пленарната зала и при дебатите. Поводът отново беше оставка, предложена от ДПС. След като оставката на член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол Севджан Съдкъев не беше приета, "ябълката на раздора" между депутатите стана освобождаването на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ - Владимир Савов. Този път НС я прие, а след това след повторно глауване я отхвърли.

"Ние ще се въздържим да подкрепим това решение. Спомняте си, че тук беше гласувана оставката на управителя на НЗОК, въпреки че я беше оттеглила. Оттук нататък, ако НС трябва да гласува оставка ние искаме да го видим тук човека на тази трибуна, за да разберем, защо си подава оставката. Ако е под натиск, означава, че е непригоден да изпълнява длъжността си и ако се огъва, значи се поддава на натиск и не може да си върши съвестно задълженията", заяви Асен Василев.

"Хората си подават оставки по неясни причини и показва, че са били назначавани на партийни квоти. Това показва дефицит на назначения в регулаторите. Вместо да са назначават по партиен и квотен принцип, трябва да се попълват по ясни правила и конкурси, така че да имаме хора във всички тези органи. Назначени след ясни конкурси и широко обществено обсъждане. Назначаване по партиен принцип означава че имаме регулатори и надзорни органи партийно зависими, които не работят в интерес на българските граждани".

Последва гласуване , при което оставката беше прието. От "Възраждане" поискаха прегласуване.

"Искам да се обърна към шестима от БСП, двама от "Величие" и този от ПП-ДБ, които подкрепиха оставката сега да гласуват "против" или "въздържал се" и предложението на Пеевски няма да мине. Ако на прегласуването си тези хора повторят вота си предложението на Пеевски ще мине. Ще стане ясно, че Пеевски има шест човека от БСП , двама от "Величие" и един от ПП-ДБ", заяви Костадин Костадинов - лидерът на "Възраждане".

Йордан Цонев направи отново забележка на Костадинов като отбеляза, че оставката на Владимир Савов е лично подадена.

"Правя ви забележка за говорене на неистини от трибуната, тъй като оставката е на Владимир Савов е лично подадена и това, което казвате е фактическа неистина".

Последва прегласуване, при което оставката на Владимир Савов не бе приета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горски служители спасиха сърна в безпомощно състояние
Горски служители спасиха сърна в безпомощно състояние
Главчев: Свършихме си работата, няма от какво да се срамуваме
Главчев: Свършихме си работата, няма от какво да се срамуваме