НОВИНИ

Банката за развитие ще финансира болници без лимит

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:50, 04.07.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Държавната Българска банка за развитие ще финансира с безлимитни кредити болниците у нас. За заем могат да кандидатстват всички лечебни заведения с повече от 50% държавно или общинско участие. Параметрите на кредитите бяха представени от служебния министър на иновациите Росен Карадимов пред директори на болници.

Част от заемите целят да покрият стари задължения на държавните и общински болници като по този начин облекчат състоянието, в което те се намират. По този начин ББР ще се превърне в единствен кредитор и ще може да контролира паричните им потоци.

"Към момента, ако една болница има задължение към доставчик тя дължи лихвата за забава, лихвата за забава е 15% към днешна дата. Ако банката поеме дълга на болницата, тя ще дължи на 5-6 максимум процента, при това разсрочено с възможност за дълго плащане и това е съвсем, съвсем друг контрол", обясни Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа.

По думите на здравния министър шест лечебни заведения са в тежко финансово положение. Предстои да бъде направен анализ на болниците преди те да получат кредит. За всяка болница сумата ще се определя на база на нужните и възможностите.

"Техните проекти предполагам, че ще бъдат по отношение на инфраструктурата им, на апаратурните възможности, на човешките възможности, това е нещо, което всяко лечебно заведение само ще прецени", каза Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Кредитите ще се отпускат за срок от десет години с възможност за удължаване за още пет години в зависимост от парите, които влизат в лечебното заведение. Ще бъдат отпускани средства за покриване на стари дългове, както и до 90% от нови инвестиции.

"По отношение на обезпеченията, допустими са всички видове обезпечения включително и вземанията, които имате по договори с националната здравноосигурителна каса", обясни Деляна Иванова, зам.-председател на Надзорния съвет на ББР.

Държавните и общински болници ще могат да се възползват и от възможност за получаване на средства и по различни европрограми чрез Фонда на фондовете в общ размер на 420 млн. лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха огромна мраморна статуя на божество в Хераклея Синтика край Петрич
Откриха огромна мраморна статуя на божество в Хераклея Синтика край Петрич
Янаки Милев се класира за четвъртфинал на турнир по тенис в Марбург
Янаки Милев се класира за четвъртфинал на турнир по тенис в Марбург