НОВИНИ

Британците гласуват днес на парламентарни избори

Васил Христов
от Васил Христов
11:49, 04.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Във Великобритания днес се провеждат парламентарни избори, които се очаква да доведат до края на продължилото 14 години управление на Консервативната партия. Очакванията са загубата да бъде толкова голяма, че дори и сегашният премиер на страната Риши Сунак да не получи депутатско място в новия парламент. Как протича изборният ден?

От Лондон предава кореспондентът на БНТ Васил Христов

Изборният ден започна в 7.00 часа и ще продължи до 22.00 часа местно време. След полунощ българско време, ще стане ясно дали Великобритания ще е изключение от общия европейски фон - политическият ѝ завой няма да е десен, а новото правителство ще е лявоцентристко и ще разполага с огромно мнозинство.

Въпросът на днешния ден ще бъде не дали, а с колко ще загубят управлявалите страната последните 14 години, белязани с повишаване на цената на живот, безкрайни скандали - от парти гейт по време на локдауна и управлението на Борис Джонсън, през най-краткото управление на Лиз Тръс, продължило малко над 40 дни, но за сметка на това белязано с изключителни икономически грешки, до скандалите за залози за датата на изборите от последния месец. По време на кампанията лейбъристите обещаваха икономически растеж. Торите говориха за данъчни облекчения за самонаетите след години, в които данъчното бреме на британците се увеличаваше.

Не е за подценяване и как ще се развие планът за решаване на кризата с незаконните мигранти. Но е ясно, че в голяма степен програмите им не се различават по фундаменталните въпроси на управлението, а само по начина на намирането на отговорите им.

"14 години е прекалено много. Трябва да се отървем от тях. Очевидно е, че лейбъристите ще спечелят. Консерваторите трябва да си тръгнат. Нанесоха толкова много щети, причиниха толкова много вреди. Изобщо не трябваше да управляват".

"Не мисля, че ще станем свидетели на голяма промяна. Според мен, което и правителство да дойде, водят почти еднаква политика."

Какъв ще бъде изходът от днешния вот ще разберем след броени часове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за смъртта на Ани и Явор: Близки и приятели излязоха на протест с искане за справедлива присъда
Делото за смъртта на Ани и Явор: Близки и приятели излязоха на протест с искане за справедлива присъда
Спасиха сови, останали без дом след бурята в Черна гора (СНИМКИ)
Спасиха сови, останали без дом след бурята в Черна гора (СНИМКИ)