НОВИНИ

Главчев: Не може и да става дума за изпращане на български войски в Украйна

Парламентът изслуша Димитър Главчев за българската позиция за срещата на върха на НАТО

Николай Минков
от Николай Минков
10:04, 04.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Народното събрание изслуша служебния премиер Димитър Главчев относно българската позиция за предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ.

Заседанието беше засекретено по искане на "Има такъв народ". Председателят на ИТН Тошко Йорданов мотивира искането за закрито заседание поради "ангажименти в позицията на България за срещата на върха на НАТО, които не са гласувани от парламента и които водят до отказа от национален суверенитет".

"Това, което изчете Главчев и министърът на отбраната, по същество като общи приказки е вярно, но като съдържание няма нищо общо с документите, които са в Секретно деловодство. Има неща, които на тази среща България ще трябва да потвърди или да не се съгласи с неща, за които нямат санкция от Народното събрание. Има сериозни съмнения за отказа от национален суверинитет, ако ние се съгласим, следствие, на което предлагам това заседание да е закрито", заяви Йорданов.

"Да успокоя гражданите, не може и да става дума, че ще се изпращат български войски в Украйна. Нито е обсъждана, нито предстои да бъде обсъждана такава тема.

Политическата и практическа подкрепа за Украйна остава приориет за България. Със 7 решения на Народното събрание преодставяме широк спектър от мерки за подпомагане на Украйна - политически, военни, хуманитрани и възстановителни. Помощта се преодставя без да бъдат нарушавани отбранителните способности на България", посочи Димитър Главчев преди засекретяването на заседанието.

"Няма как с премиера да разсекретим позицаята, тъй като тя се базира на секретни документи на НАТО", допълни Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната.

Позицията на България за срещата на НАТО е заведена в Секретно деловодство на парламента, за да може всеки депутат, който пожелае, да се запознае с нея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024 - 04.07.2024 г. (ВИДЕО)
Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024 - 04.07.2024 г. (ВИДЕО)
15-годишно момиче от Пазарджик получи гърч, след като пушило вейп
15-годишно момиче от Пазарджик получи гърч, след като пушило вейп