НОВИНИ

Тома Биков, ГЕРБ: Един модел на експертно управление ще усложни още повече ситуацията

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 04.07.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Още в началото на това Народно събрание, още в първия ден, обявихме, че предлагаме, както и още преди да бъде свикано, поканихме всички парламентарни групи на консултации и нашето предложение беше в този доста раздробен парламент със 7 политически сили, че има два пътя. Първият път е максимално широк политически сили да участват със свои значими политически лица в едно общо коалиционно правителство, с коалиционно споразумение. Вторият вариант, който още тогава очертахме, беше че неизбежно ще се отиде на предсрочни парламентарни избори. Това коментира в студиото на "Денят започва" депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Според него, такава е политическата ситуация в момента и избирателите така са ги подредили в Народното събрание. Няма как дори две политически сили да сформират правителство.

"Ние сме в политическа криза, а излизането от една политическа криза може да се случи само с политически решения, взети от ярки политически фигури, които да бъдат заинтересовани тези решения да бъдат изпълнени. Криенето зад експерти, зад програмни, експертни кабинети, зад могат да се скрият политическите лидери, е неефективно решение", каза той.

Тома Биков смята, че един такъв модел на експертно управление ще усложни още повече ситуацията. То няма да има успех и политическата криза ще се задълбочи, вместо да се разреши.

Той коментира и разцеплението в ДПС:

"Не съм чул анализа на господин Доган, чух това, което г-н Рамадан Аталай обяви вчера. Аз го разбирам, защото всяка сериозна политическа сила иска да подпише коалиционно споразумение да участва официално в управлението, но за мен управление между ГЕРБ и ДПС в коалиционно споразумение не е възможно, дори чисто аритметично в този парламент."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамадан Аталай: Призовавам ДПС да остане цяла
Рамадан Аталай: Призовавам ДПС да остане цяла
Хамид Хамид: Няма разцепление в ДПС
Хамид Хамид: Няма разцепление в ДПС