НОВИНИ

Започна третото издание на "Свети Влас филм фест"

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
07:15, 04.07.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Започна третото издание на "Свети Влас филм фест". 5-дневният форум отдава почит на богатството и разнообразието на българското кино. А звездно жури ще избере най-добрия филм сред специално селектираните ленти за кинофеста. Целта му е да привлече и повече туристи в началото на лятото.

На бляскава церемония на брега на морето, досущ като в Кан, българският аналог на престижните филмови награди дава заявка да потопи зрителите в автентичния свят на българските филми и да се срещнат с любимите си актьори.

"Аз не мисля, че има нещо по-хубаво от това да си на море и вечер да гледаш кино. Поне аз израснах по този начин, а кино без червен килим… Публиката ще види всички български филми излезли през 2023/2024 г. Аз съм гледал по-голямата част от тях. Те са отражение на времето, в което живеем днес, 2024 г., за което и огромни благодарности на БНТ, която е партньор на българското кино", каза Мариян Вълев, актьор.

Фестивалът беше открит с прожекция на "Уроците на Блага", а специален гост беше главната актриса във филма - Ели Скорчева. През следващите дни зрителите ще видят заглавия като "Диада", "Уроци по немски", "Чума" и още.

"И през този сезон сме заложили изцяло на българското кино, тъй като вярваме, че трябва да популяризираме българското кино, което за нас е равно на европейското и световно такова. Търсихме начин, по който да привлечем младите хора и ни хрумна това да бъде чрез късометражно кино, като обявихме конкурс с едни съблазнителни награди за тези филмчета, които са в рамките до 2 минути, като темата е много интересна – "Любов с неочакван край", отбеляза Даниела Динева, директор на фестивала.

Петима утвърдени кинотворци ще оценяват филмите в конкурсната програма.

"Най-вероятно ще се занимавам с операторската награда. Така че трябва много да внимавам, защото тези филми, които разбрах, че ще бъдат, са конкурентно способни, тоест ще бъде малко по-сложно да изберем това, което най-много заслужава. Аз в последно време забелязвам, че има много млади, млади момчета, които снимат много добре", подчерта Димитър Гочев, режисьор и оператор.

"Кой ще вземе наградата в един момент, за мен, няма никакво значение. Важното е, че още много, много хора, ще видят и ще влязат в киносалона и ще гледат филми и разбира се важното е, че българското кино ще спечели от това нещо, с повече зрители, с повече публика, разбира се и ще бъде оценено по достойнство", категоричен е доц. д-р Деян Статулов, председател на журито.

Специални галапрожекции ще имат филмите "Чалга" на Мариан Вълев и "Пулсът на танца" на Георги Костов, които са извън конкурсната програма. Фестивалът продължава до неделя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Като видя училището, сърцето ме боли": Поредното закрито училище в община Кубрат
"Като видя училището, сърцето ме боли": Поредното закрито училище в община Кубрат
Как се подготвят курсантите на Висшето военноморско училище?
Как се подготвят курсантите на Висшето военноморско училище?