НОВИНИ

Надежда Йорданова, ПП-ДБ: България има дълбоки политически проблеми, лесни решения няма

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 04.07.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

България има дълбоки политически проблеми, лесни решения няма. Това каза в студиото на "Денят започва" Надежда Йорданова, ПГ на ПП-ДБ.

"Промяната на избирателната система няма да реши дълбоките основания за политическата криза, защото как формираме политическото представителство е технически инструмент. Същевременно в България имаме дълбоки политически проблеми. Промяната в избирателната система, изкуственото осигуряване на мнозинство на една политическа сила ще сложи похлупак върху дълбоките проблеми, които ще продължат да стоят и те ще избуят - било то чрез протести на улиците, било то по друг начин. Разломите могат да станат толкова големи, че да изместят България от нейната евроатлантическа орбита. Така че, лесни решения на настоящата ситуация няма. Не трябва да се заблуждаваме или да отместваме погледа на хората. Ние трябва да проведем разговора за причините за дълбоките разломи в обществото", подчерта Йорданова.

Тя коментира възможността за това България да се превърне в президентска република.

"Промяната на форма на управление на България изисква Велико Народно събрание. Аз не считам с оглед спецификите на нашата родина, че президентската република е добър вариант. даването на цялата власт на едно лице, съдържа определени опасности, които могат да бъдат отклонени нашите демократични процеси в авторитарен режим."

"Промени в изборния процес са необходими, за да върнат доверието на хората в гласуването. Не считам, че гръцкият модел е добро решение."

Йорданова засегна и темата за промените в Конституцията и очакваното произнасяне на Конституционния съд по казуса.ф

"Отчитам с притеснение широкия фронт, който организира прокуратурата срещу измененията в закона за съдебната власт. Искат, на практика да върнат ситуацията преди измененията на Конституцията, отново всемогъщ и безконтролен главен прокурор и съд, който много зависи както от решенията на прокурорите, така и от политиците", каза още тя.ф

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамид Хамид: Няма разцепление в ДПС
Хамид Хамид: Няма разцепление в ДПС
Камала Харис опроверга, че ще смени Джо Байдън
Камала Харис опроверга, че ще смени Джо Байдън