НОВИНИ

"Като видя училището, сърцето ме боли": Поредното закрито училище в община Кубрат

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Даниела Василева
07:26, 04.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Поредното закрито училище. Този път в село Бисерци, община Кубрат. През следващата учебна година в него е трябвало да учат само 9 деца. За да не рухне сградата, от общинското ръководство планират тук да създадат социален дом, но за това е нужно сериозно финансиране.

Мерве Джеферова ще е трети клас и от септември всеки ден ще пътува до Кубрат. Баща ѝ малко се притеснява как ще се оправи в непознатия град, но и се радва, че ще учи с повече деца в класа ѝ.

"За нея по-добре ще е. Тук колко – три, четири ученика имат в класа. Двама за 4-ти, двама за трети. Учителят преподава един час за втори клас, после за трети клас", обясни Джефер Джеферов.

Кметът на Община Кубрат Алкин Неби признава, че решението да се закрие училище, не е от лесните, но е наложително.

"Технологично и физически децата се тормозят. Нямат приятели, в един клас са от 5-и, 6-и, 7-и клас по едно дете. За децата е по-добре. Ще учат в Кубрат, ще си имат връстници, осигуряваме превоз", подчерта Алкин Неби – кмет но Община Кубрат.

За последните години в община Кубрат са закрити 5 училища и детски градини.

"Липсата на препитание, липсата на работа, на инвестиции довежда до: първо – намаление на броя на децата в детските градини, после в училищата", категоричен е Алкин Неби.

Със закриването на училищата идва и още един проблем – сградите, които продължават да са собственост на общините. Анета Йосифова ни показва старото училище в Бисерци, в което е учила до 8-и клас.

"Виж двора. Сградата вече ще падне, ще падне като не се гледа. Мъчно ми е като видя тъй. Тука съм живяла, тука съм учила. Като видя училището, сърцето ме боли. Учителят минава, ние ги посрещаме с цветя", споделя Анета Йосифова.

От общинското ръководство на Кубрат казват, че не искат такава съдба за затворените училища.

"В Савин детската градина проектираме за социална дейност. Но там си имат много изисквания – да бъдат двама в стая, отделно баня и тоалетна, самото проектиране продължава дълго време. И чакаме Плана за възстановяване. Без помощ от държава, няма как да се случат нещата, само на наши местни приходи – няма", категоричен е Алкин Неби – кмет но Община Кубрат.

След 3 години учебното заведение в село Бисерци ще може да бъде използвано за други цели. Но ако общината не намери средства, сградата ще последва съдбата на старото училище.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът ще изслуша Главчев относно позицията на България за Срещата на върха на НАТО
Парламентът ще изслуша Главчев относно позицията на България за Срещата на върха на НАТО
Започна третото издание на "Свети Влас филм фест"
Започна третото издание на "Свети Влас филм фест"