НОВИНИ

След срещата с властите: Намери ли се решение на проблемите на фармацевтите?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:15, 04.07.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден продължават протестите на фармацевтите в цялата страна. В знак на недоволство срещу промени в наредбата за отпускане на лекарства по НЗОК те затвориха за кратко аптеките си, а някои от тях подадоха и декларации в здравната каса, че прекратяват договорните си отношения с НЗОК.

Днес преди обяд от бранша се срещнаха с представители на Министерство на здравеопазването и НЗОК. Оказа се, че освен причината за недоволството на фармацевтите има още един проблем - заради увеличения брой безплатни лекарства от началото на годината плащанията от НЗОК към аптеките са скочили драстично, а парите в касата може и да не стигнат.

"Търси се вариант, който е бил стабилен до 1 март - заплащане по начина до 1 март и да се изключи възможността за създаване на много рецепти, за да се вдига заплащането", каза Димитър Маринов от Български фармацевтичен съюз.

"След като извършим анализа на изпълнението на бюджета, можем да търсим възможности за разблокиране на резерва. Дотогава ръководството на НЗОК няма как да прогнозира необходимите средства и да разчита на резерва на НЗОК", заяви Момчил Мавров, управител на НЗОК.

"Предвижда се промяна, която е в интерес на пациентите. Абсолютно я подкрепяме, но тя ще доведе до рязко намаляване на заплащане на дейността на аптеките и имаме проблем с това, че не се мисли за компенсаторен механизъм предварително, а директно се вкарва като промяна.

- При това увеличение на броя на безплатните лекарства в момента нямата ли увеличение на приходите?
- Да, в момента има такова, което беше очаквано, така или иначе, след като се вкарват по-голям брой лекарства в списъка, но то не е нещо, как да кажа, решаващо в случая", смята Стефан Минков, собственик на аптека.

На срещата стана ясно, че ще се търси решение на проблема. Разговорите продължават и утре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 04.07.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 04.07.2024 г., 12:20 ч.
Българските хандбалисти U16 загубиха на старта на ЕП по плажен хандбал до 16 години във Варна
Българските хандбалисти U16 загубиха на старта на ЕП по плажен хандбал до 16 години във Варна