НОВИНИ

Втори ден фармацевти затвориха аптеките си в знак на протест

втори ден фармацевти затвориха аптеките знак протест
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Пламенка Тонева
10:34, 04.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден на протести във фармацевтичния бранш в цялата страна. В продължение на половин час днес аптеките в Русе останаха затворени.

Недоволството на магистър фармацевтите е заради промените в Наредба 4, които предложиха от здравното министерство и НЗОК. Тя предвижда всички лекарства на един пациент да бъдат прехвърлени върху една рецепта. Досега лекарите можеха да изписват до три лекарства на рецепта, за което аптеките получаваха такса за обработка за всяка от тях.

Според аптекарите така въведените изменения ще доведат до редица затруднения в тяхната работа. Ще се стигне до фалити и реална опасност част от малките населени места да останат без работеща аптека.

"Нашите искания са първо да се говори малко повече между институциите. Да се пренапише Наредба 4, понеже по този начин написана тя ще доведе до фалити първо на най-малките аптеки в малките населени места. Ще доведе до фармацревти, които завършват, а не искат да работят в аптека. Поръчваме, плащаме на търговците на едро, те пристигат в аптеката, разпределяме, подреждаме, идва пациентът да кажем средата на март, след 15 число, взима си лекарството, ние го отпускаме, вземаме част от парите от него. Останалата част очакваме от здравната каса, която го изплаща вчера. Това е месец и половина по-късно. Съответно ние сме назад с плащанията, дължим тези пари. Пациент по здравна каса отнема от 5 минути с едно лекарство до 30-40 миниути. Тази наредба ще вкара в голям хаос не само аптеките, но и докторите, здравната каса. Мисля, че пациентите ще бъдат най-потърпевши от тези промени", казва Моника Иванчева - Микова, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Русе.

Фармацевтите се опасяват още, че софтуерната програма, с която се работи, не е пригодна за тези промени. Ощетени ще останат и пациентите, тъй като ще трябва да търсят лекарствата си в различни аптеки.

"Лекарството Х го купуваме от склада на определена сума. Ние сме длъжни по здравна каса това лекарство да го дадем на същата цена. Досега ни беше едни 5 лв, които трябва да получим от здравната каса и за тези 5 лв, те им се струват много за нашия труд, за нашата квалификация и затова искат да ни ги вземат. То е елементарно. Такса на рецепта. То става едно обикаляне на пациенти за инсулини, хората са притеснени от цялата работа ще страда и пациентът", смята Елена Бонева, магистър – фармацевт.

Русенските фармацевти внесоха своето писмено становище в Районната здравноосигурителна каса и очакват разбиране предвид техните опасения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките власти предупреждават за силни гръмотевични бури
Гръцките власти предупреждават за силни гръмотевични бури
Прокуратурата се отказа от искането за арест на телевизионния продуцент Никола Тупарев
Прокуратурата се отказа от искането за арест на телевизионния продуцент Никола Тупарев