НОВИНИ

Какво да очакваме от дебата Камала Харис - Доналд Тръмп?

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 05.09.2024
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Слушай новината

Точно два месеца остават до президентските избори в Съединените щати. На 5 ноември американците трябва да решат кой да бъде новият стопанин на Белия дом - Доналд Тръмп или Камала Харис. Според проучване на CNN, в момента двамата са с почти изравнени шансове.

Ключово за изхода от вота ще бъде гласуването в 3 щата - Невада, Джорджия и Пенсилвания. Към момента двамата кандидати са с изравнени резултати в Невада и Джорджия - 48% подкрепят Харис, а 47% - републиканеца Тръмп. Именно в Джорджия 2020-а Джо Байдън спечели с по-малко от 12 хиляди гласа разлика.

Интересна ще е битката в Пенсилвания, където в момента социологията дава абсолютно равни проценти и на двамата.

Решаваща ще бъде ролята на колебаещите се избиратели, които според проучванията в момента са около 15%. Очаква се предстоящият на 10 септември първи и единствен дебат между Камала Харис и Доналд Тръмп да бъде от огромно значение за решението, което ще вземат, преди да се отправят към урните.

Остават броени дни до първия президентски дебат между кандидата на Демократите Камала Харис и Републиканците Доналд Тръмп, който ще се състои във вторник, 10-септември. Това ще е първата изява на живо между двамата кандидати, които никога преди не са срещали, и очакванията за тяхното представяне от страна на Демократите, Републиканците, както и избирателите са огромни.

Кампаниите от двете страни все още уточняват детайлите, но се очаква дебата да се проведе без публика и микрофоните да са включени само за кандидата, който говори за да се избегнат забележки и прекъсвания от страна на опонента. Кампанията на Харис настоява микрофоните да останат включени.

Дебата ще се проведе във Филаделфия, Пенсилвания, един от ключовите щати необходими за победа на изборите през ноември. Харис и Тръмп все повече съсредоточват усилията си именно в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, както и западните щати Аризона и Невада.

"Това ще бъде един много интересен дебат, защото в известен смисъл гласоподавателите познават Доналд Тръмп повече от добре. Все пак се кандидатира за трети път. Това, което не знаят обаче, е каква е Камала Харис. Когато самата тя се кандидатира за президент през 2020-а не привлече особено внимание към себе си. Не беше впечатляваща за публиката и по време на мандата си като вицепрезидент. Ето защо този дебат е шанс за нея да покаже коя е. А Тръмп - да им напомни какъв е. Той е силен характер и въпросът е как ще подходи тя към него. Това е едно от нещата, които ще проследим внимателно. В много отношения Харис и Тръмп са много различни - имат 20 години разлика, тя е прокурор, а той - бизнесмен. Този сблъсък ще бъде много интересен за наблюдаване. Вярвам, че този дебат силно ще повлияе на онези, които не са решили за кого да гласуват. Има хора, които много харесват Тръмп, но и такива, които го ненавиждат. Дори сред тези, които гласуват за него. Камала Харис има шанс да спечели тяхната подкрепа - предимно за млади хора, основно мъже, които са притеснени за икономическата обстановка. Да им каже "аз съм една от вас - част от средната класа. Подобно на футболните отбори, които разучават тактиката на противника като гледат негови мачове, вероятно и Харис се е готвила за дебата от предишен сблъсък на Тръмп - този с Хилари Клинтън. Но ако тогава тя излезе срещу него като държавен секретар, като сенатор, то сега "на ринга" идва прокурор. Често чуваме Камала Харис да казва, че добре познава хора от рода на Доналд Тръмп. Ето защо, вярвам, че ще видим не просто политически дебат, а сблъсък в съдебната зала, който ще се разиграе в телевизионен ефир", коментира директорът на Факултета по медии и обществени науки в Университета Джордж Вашингтон доц. Питър Лодж.

Бюлетините за ранно гласуване в страната започват да се изпращат на 6-ти септември по пощата, като ранно гласуване в щата Пенсилвания започва още на 16-ти септември, следвано от редица други щати от 20-ти септември нататък.

Автор: Радослав Минчев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Година по-късно: Как се възстановява Царево година след наводнението
Година по-късно: Как се възстановява Царево година след наводнението