НОВИНИ

Най-скъпите откупни клаузи във футбола

официално педри преподписа барса 2026 година
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 15.10.2021
Чете се за: 05:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Педри подписа нов договор с Барселона с откупна клауза на стойност 1 млрд. евро.

“Каталунците” оценяват таланта високо не само защото искат да го задържат в далечното бъдеще. Те също така се опасяват да не го загубят, по същия начин, по който ги напусна Неймар. Бразилецът си тръгна от стадион “Камп Ноу” в посока Пари Сен Жермен през 2017 г. Парижани платиха откупната му клауза на стойност 222 млн. евро.

Барселона се намира в криза и ще се възползва от това, да прибере солидна сума, ако се стигне до евентуалната продажба на футболиста.

Британския вестник “The Sun” представя най-големите откупни клаузи във футбола. Сумите в класацията са представени в британски паунди.

Педри и Карим Бензема – 846.7 млн. паунда

Карим Бензема бе първият футболист с подобна сума в своя договор. Французинът премина в Реал Мадрид от Лион през 2009 г. Нападателят е на 33 години се намира в отлична форма. Остава още две години от договора му с “белия балет”, но по всичко изглежда, че той няма да напусне клуба скоро.

Антоан Гризман – 677.2 млн. паунда

През 2019 г. Барселона плати 107.6 млн. паунда на Атлетико Мадрид за Антоан Гризман. Французинът получи договор на стойност 750 хил. паунда седмично. Предвид споменатите суми, можем да стигнем до заключението, че нападателят не оправда очакванията. Той все още е собственост на “каталунците”, а договорът му изтича през 2024 г.

Федерико Валверде, Лука Модрич и Брахим Диас – 634.9 млн. паунда

Уругваецът подписа с Реал Мадрид от Пенярол през 2016 г. и бързо впечатли с изявите си за втория отбор. През 2018 г. той дебютира за първия отбор, след като прекара сезон под наем в Депортиво Ла Коруня. Година по-късно полузащитникът подписа договор за 5 години с откупна клауза, която трудно ще бъде платена.

Със съотборникът му Лука Модрич имат повече от една прилика, която ги свързва. Освен клубната им принадлежност и позиция на терена, те имат и еднакви откупни клаузи. Хърватинът е на 36 години, а договорът му изтича идното лято.

Брахим Диас също е футболист на “кралете”, но мачовете му с екипа на испанския гранд не са толкова много, в сравнение със съотборниците му. Полузащитникът напусна Манчестър Сити и бе закупен от Реал Мадрид през 2019 г. 22-годишният футболист бе преотстъпен на Милан за цели три години, като в момента той играе втория си сезон за “росонерите”.

Иско, Винисиус и Марко Асенсио – 592.5 млн. паунда

Поредният футболист на Реал Мадрид е Иско, който често е свързван с изходящ трансфер през последните няколко сезона. През 2017 г. той подписа 5-годишен договор, но скоро след това загуби мястото си в титулярния състав.

От друга страна управниците в Реал Мадрид смятат, че Винисиус е бъдещето на клуба. Той пристигна на стадион “Бернабеу” през 2017 г. от Фламенго и се наложи както в плановете на Зинедин Зидан, така и в тези на Карло Анчелоти.

Марко Асенсио е поредното име в изпълнения със звезди отбор. През 2017 г. испанецът подписа 6-годишен договор, който му осигури откупната клауза. 25-годишният футболист обаче не е сред любимците на наставника Карло Анчелоти.

Нико Гонзалес – 430 млн. паунда

През май Барселона преподписа с младока, като преди подписването на договора, той още не бе дебютирал за тима. До този момент тинейджърът има 5 мача за клуба, като записа минути и в Шампионска лига при загубата от Бенфика с 0:3.

Гарет Бейл и Жерар Пике– 423 млн. паунда

Съдейки по изявите на Гарет Бейл с екипа на Реал Мадрид в последните няколко сезона, можем да видим, че дните му в клуба са преброени. Договорът му изтича в края на сезона. През изминалата кампания той бе преотстъпен на Тотнъм, а този сезон игра само 3 мача под ръководството на Карло Анчелоти през август.

Жерар Пике удължи договора си с Барселона до 2024 г. през октомври. През лятото бранителят се съгласи да намали заплатата си наполовина, предвид финансовата криза в клуба. Защитникът изигра над 500 мача с екипа на “каталунците” след завръщането си от Манчестър Юнайтед през 2008 г.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъждовно и хладно време през почивните дни
Дъждовно и хладно време през почивните дни
Проверка на БНТ: Имало ли е българско военно гробище в района на Кавадарци?
Проверка на БНТ: Имало ли е българско военно гробище в района на Кавадарци?