НОВИНИ

Най-възрастната тенисистка се завърна на корта, но загуби от българка в Орландо

втор поредна седмица диа евтимова финал анталия
Снимка: БФ Тенис
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:18, 19.04.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-възрастната тенисистка на всички времена Гейл Фалкенбърг (САЩ) се появи на корта на 75-годишна възраст и участва в квалификациите на турнира на ITF на зелен клей в Орландо (Флорида) с награден фонд 25 хиляди долара.

Американката загуби от българката Диа Евтимова с 0:6, 0:6, но подобри собствения си рекорд за най-възрастна участничка в тенис турнир. За последно тя игра на 74 години на 3 май 2021 година в САЩ, когато отново загуби със същия резултат.

След края на двубоя Евтимова се снима със съперничката си, която е легенда в американския тенис.

Пример за дълголетие и отдаденост на спорта Фалкенбърг има рекордното в кариерата си 360-о място в световната ранглиста от декември 1987 година. На следващата година тя участва в квалификацията на Откритото първенство на Австралия, когато вече беше на 40 години, и дори премина един кръг. През 80-те години американката участва на турнири в Бразилия.

Фалкенбърг е с място в ранглистата на УТА до 1999-а, след което подновява състезателната си дейност през 2011 година, като играе спорадично в турнири на ITF в САЩ, а също и в състезания на Северноамериканската тенис асоциация (USTA). Последната й победа в официални турнири беше през 2016 година.

Американката дори е играла срещу бившата номер 1 в света Наоми Осака. Тя се изправи срещу японката през 2013-а и загуби с 0:6, 0:6 от съперничката си, която тогава беше само на 16 години. Осака в момента е на 24 години и има четири титли от Големия шлем.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прави се всичко възможно моряците, останали на "Царевна", да се приберат до 2-3 седмици
Прави се всичко възможно моряците, останали на "Царевна", да се приберат до 2-3 седмици
Започна битката за Донбас
Започна битката за Донбас