НОВИНИ

Наказание за 19-годишен шофьор, блъснал и убил неправоспособен мотоциклетист във Варна

убийството софия гангстерска война пример неработеща съдебна система
bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 22.02.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Варненският окръжен съд призна за виновен 19-годишния Мартин С., за това, че, докато шофирал лек автомобил, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на мотоциклетист. Инцидента станал на 18.03.2023 г. Два часа след полунощ Мартин С. и мотористът Георги Г. шофирали по варненския булевард „Левски“. Мотоциклетът се движил в превишена скорост, от над 190 км в час, а водачът на автомобила, без да се огледа, предприел навлизане в лявата лента за движение. Последвал удар между предната част на мотора и предната лява врата на автомобила. 25-годишният Георги починал в резултат на тежка черепно-мозъчна травма.

При направената съдебно-медицинска експертиза било установено, че починалият мъж има пресни и стари инжекционни бодове и положителен тест за наличие на метамфетамини. Свидетелството му за управление е било многократно отнемано за извършени нарушения. Последно шофьорската му книжка била отнета за 6 месеца през 2021 г. След изтичането на този срок, мотористът така и не отишъл до КАТ, за да си вземе свидетелството. Моторът му е бил с прекратена регистрация и отнета регистрационна табела. За да може да го управлява, Георги Г. сложил табела на друго превозно средство.

Смекчаващи отговорността обстоятелства за подсъдимия Мартин С. са младата му възраст, липсата на предходни осъждания, неправомерното поведение от страна на пострадалия, допринесло за настъпване на тежкия резултат. По искане на защитата на подсъдимия делото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие. При тази процедура, според НПК, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Мартин С. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 9 месеца, което заради процедурата, по която се разглеждане делото, намали с 1/3 до 1 година и 10 месеца. Изпълнението на присъдата беше отложено с 3 години изпитателен срок, като за 2 години, 19-годишният младеж е лишен и от правото да управлява моторно превозно средство. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана.

Автор: Елена Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР отрече да е разрешавало отбелязването на Деня на съветската армия в София
МВнР отрече да е разрешавало отбелязването на Деня на съветската армия в София
Искрен Арабаджиев, ПП-ДБ: Искаме да имаме партньор, с който да работим и през следващите 9 месеца
Искрен Арабаджиев, ПП-ДБ: Искаме да имаме партньор, с който да работим и през следващите 9 месеца