НОВИНИ

НАП: До 31 януари може да се променя вида на осигуряването

нап януари променя вида осигуряването
bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 16.01.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите.

Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и др. изплащани от държавното обществено осигуряване.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП.

Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

Декларацията се подава по утвърден образец в офис на НАП по постоянен адрес или чрез е-услугите на приходната агенция с персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/.

При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност от самоосигуряващото се лице през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон: 0700 18 700 (на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Карлово бяха отбелязани 144 години от избора на първия Градски съвет в страната (Снимки)
В Карлово бяха отбелязани 144 години от избора на първия Градски съвет в страната (Снимки)
Евакуираните заради свлачището във Ветово се върнаха по домовете си
Евакуираните заради свлачището във Ветово се върнаха по домовете си